

4,50 zł

18,00 zł

20,00 zł

MĄKA ŻYTNIA ŻARNOWA - PEŁNEGO PRZEMIAŁU
Opis
MĄKA ŻYTNIA RAZOWA Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU - charakteryzuje się jasno szaro-brązowym kolorem z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Powstaje ona w naszym młynie żarnowym, ze zmielenia całej jadalnej części ziaren żyta. Otrzymana mąka nie jest przesiewana. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, tłuszczu oraz składników mineralnych tj.: cynk, magnez, żelazo, fosfor.
Wykorzystywana jest się przede wszystkim do wypieku chleba żytniego. Dodawana jest także do pieczywa mieszanego, ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, a także do przygotowania zakwasu na żurek.
Stosując ją możemy być pewni, że przygotowujemy bardzo pożywne danie. Pieczywo pełnoziarniste jest polecane dla osób z nadwagą oraz chcących utrzymać prawidłową dietę w przypadku cukrzycy.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt zawiera gluten.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka żytnia razowa pełnego przemiału 100 %
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna - 348 kcal
- tłuszcz - 2 g
- w tym kwasy nasycone - 0,2 g
- węglowodany - 74 g
- w tym cukry - 1,1g
- białko - 8 g
- sód - 2 mg
Krzysztof Drużycki
Nie jadłem jeszcze tak pysznej mąki