




SŁONECZNIK ŁUSKANY





Opis
ZIARNO SŁONECZNIKA - gatunek I - słonecznik to bardzo popularna i lubiana przekąska, może być jedzony samodzielnie lub stanowić składnik potraw. Nasiona słonecznika są cenny źródłem witaminy E i z grupy B, które wpływają dobroczynnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Są także bogatym źródłem związków mineralnych, tj.: magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, wapń oraz selen. Ziarna słonecznika to także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, które pełnią istotną funkcję w ochronie naszego organizmu przed chorobami serca i układu krwionośnego, a także uczestniczą w procesach budulcowych wszystkich komórek ciała, oraz budują naszą odporność i wpływają pozytywnie na zdrowie.
Ziarno słonecznika powinno znaleźć się w diecie osób uczących się, pracujących umysłowo, obciążonych stresem, pijących duże ilości kawy, cierpiących na bóle mięśni i głowy, chcących zadbać o swoje serce, mózg i kości.
Mimo, że słonecznik jest rośliną dość kaloryczną, może być spożywany przez osoby dbające o sylwetkę; swój ładunek energetyczny zawdzięczają zdrowym tłuszczom o niskim indeksie glikemicznym, które nie przyczyniają się do rozrostu tkanki tłuszczowej. Można spożywać go samodzielnie, albo jako składnik musli, granoli, posypek, składnik chleba pełnoziarnistego, sałatek.
Należy przechowywać go w szczelnym opakowaniu.
Skład: słonecznik 100 %
Kraj pochodzenia : Bułgaria
Wartość odżywcza na 100 g produktu:
- wartość energetyczna - 584 kcal
- tłuszcz - 51,46 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,46 g
- węglowodany: 20,00 g
- w tym cukry : 2,62 g
- białko : 20,78 g
- sól : 22,5 mg