4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
MĄKA ORKISZOWA ŻARNOWA - BIAŁA BIO
Opis
EKOLOGICZNA MĄKA ORKISZOWA BIAŁA - typ 1100, to mąka otrzymywana ze zmielenia ziaren orkiszu, jest lekka i zdrowszą wersją klasycznej mąki pszennej. Jest nieco ciemniejsza od pszennej, posiada bardzo delikatny orzechowy posmak, przez co gwarantuje intensywny aromat pieczywa i innych wypieków.
Mąka z orkiszu zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, witaminy oraz składniki mineralne tj.: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, żelazo, a ponadto błonnik , białko. Jest także bogatym źródłem krzemionki, który jest budulcem włosów i paznokci. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że produkty na jej zapewniają długie uczucie sytości oraz wspomagają pracę jelit.
Mąka orkiszowa zawiera gluten, jednak jest on dobrze przyswajalny. Orkisz jako zboże uprawiane na mniejszą skalę niż pszenica, nie jest modyfikowany, zyskuje zatem mąka, która posiada lepszy skład.
Można ją stosować do wypieku chleba oraz bułek, jako dodatek do ciast, naleśników, klusek, pierogów oraz do zagęszczania zup i sosów.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt zawiera gluten.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka orkiszowa 100 %
PL-EKO-03
Rolnictwo UE
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna - 342kcal
- tłuszcz - 1,7g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4g
- węglowodany - 65,5 g
- w tym cukry - 3,2 g
- białko - 11,7g
- błonnik - 4,7 g
- sód - 0,0001g