




Inkubator Przetwórstwa Lokalnego
Pliczko Gospodarstwo Rolne
w Woźnikach
Inkubator Przetwórstwa Lokalnego jest miejscem, w którym rolnik, gospodarstwo rolne lub inny właściciel surowców roślinnych może rozpocząć ich przetwarzanie, korzystając z infrastruktury inkubatora, maszyn, urządzeń oraz doradztwa oferowanego przez podmiot prowadzący inkubator.
Dla producenta żywności korzystanie z inkubatora może być pierwszym etapem na drodze do utworzenia własnego zakładu przetwórczego. Początkujący producent rolny może w ten sposób sprawdzić swoje umiejętności przetwórcze oraz możliwości wprowadzenia oryginalnego, własnego produktu na rynek, w zgodzie z przepisami sanitarnymi.
Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Gospodarstwie Rolnym Pliczko w Woźnikach powstał w 2019r., jego celem jest zapewnienie dostępu do infrastruktury niezbędnej do wytwarzania regionalnych produktów na bazie lokalnego surowca i tradycji.
Inkubator został uruchomiony dzięki dofinansowaniu ze środków UE w ramach poddziałania 19.02 "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Tytuł operacji: "Uruchomienie inkubatora produktów lokalnych z terenu Lokalnej Grupy Działania Brynica to nie granica".
Całkowita wartość projektu: 217 415,714 zł, kwota dofinansowania: 152 191,00 zł.