




KASZA JAGLANA





Opis
KASZA JAGLANA - to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Zawiera mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Dlatego warto sięgać po nią w przypadku celiakli czy niedokrwistości. Ponadto ma właściwości przeciwwirusowe, zmniejsza stany zapalne błony śluzowej (wysusza nadmiar wydzieliny, dlatego jest dobrym lekiem na katar). Kasza jaglana ma działanie zasadotwórcze, odgrywając dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Ponadto zawiera krzemionkę, która działa odżywczo na kondycję włosów, skóry, paznokci oraz mineralizuje kości.
Kasza jaglana jest dosyć kaloryczna i posiada wysoki indeks glikemiczny (IG=71), dlatego nie jest wskazana dla osób cierpiących na cukrzycę. Ze względu na swój oryginalny smak, świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi czy warzywnymi, ale także z daniami słodkimi tj. zapiekanki owocowe (ze śliwkami lub jabłkami) lub z deserami.
Aby po ugotowaniu nie miała gorzkiego smaku, należy ją wcześniej obficie wypłukać w wodzie zimnej, ale także sparzyć wrzątkiem na sitku. Można ją także namoczyć przez noc lub kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, by w ten sposób unieczynnić fityniany - które utrudniają przyswajanie składników mineralnych.
Kasza ta nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania, gdyż zawarty w niej tłuszcz jest podatny na jełczenie. Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu.
* Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Skład: kasza jaglana 100 %
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna - 378 kcal
- Tłuszcz - 4,2 g
- W tym kwasy nasycone - 0,7 g
- Węglowodany - 73 g
- Białko - 11 g