18,00 zł
SÓL HIMALAJSKA CZARNA - GRUBA
Opis
SÓL HIMALAJSKA CZARNA-GRUBA- to bardzo ważny element kuchni indyjskiej (w jęz. hindu Kala Namak). Czarna sól to specjalny rodzaj aromatycznej soli, która podkręca smak wielu potraw, nadając im specyficzny, intensywny "jajeczny" zapach. Sól czarna jest niezbędnym elementem wchodzącym w skład popularnej mieszanki przyprawowej Chaat Masala (przyprawa do przekąsek).
Czarna sól himalajska to surowa sól, która w stanie nie przetworzonym zawiera dodatki siarczanów (stąd bierze się jej "jajeczny" zapach). Otrzymywana jest z soli kamiennej, wydobywanej w Pakistanie, bądź ze słonych jezior w Indiach. Jej ciemny kolor bierze się z tego, że zostaje ona poddana procesowi prażenia w wysokiej temperaturze z dodatkiem węgla drzewnego, a także suszonych owoców, lub kory lokalnych drzew. Sproszkowana sól czarna ma kolor szaro-różowy, zaś podgrzanie jej w wysokiej temperaturze redukuje siarczan do siarczku sodu, stąd też jej "jajeczny" zapach.
Czarna sól cieszy się popularnością szczególnie wśród wegan. Jej smak pozwala na tworzenie ciekawych dań.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką
Składniki: sól himalajska czarna - 100 %
Kraj pochodzenia: Pakistan
Wartość odżywcza dla 100g:
- wartość energetyczna - 0g
- tłuszcz - 0g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0g
- węglowodany - 0g
- w tym cukry - 0g
- białko - 0g
- sól - 98,7g