4,50 zł
18,00 zł
SÓL HIMALAJSKA CZARNA - DROBNA
Opis
SÓL HIMALAJSKA CZARNA - DROBNA - to bardzo ważny element kuchni indyjskiej (w jęz. hindu Kala Namak). Czarna sól to specjalny rodzaj aromatycznej soli, przyprawy która podkręca smak wielu potraw, nadając im charakterystyczny "jajeczny" zapach. Sól ta jest niezbędnym elementem wchodzącym w skład popularnej mieszanki przyprawowej Chaat Masala (przyprawy do przekąsek).
Czarna sól jest surową solą, którą w stanie nie przetworzonym zawiera dodatki siarczanów (stąd właśnie jej "jajeczny" zapach). Otrzymywana jest z soli kamiennej wydobywanej w Pakistanie lub ze słonych jezior w Indiach. Jej ciemny kolor bierze się stąd, że zostaje ona poddana procesowi prażenia w wysokiej temperaturze z dodatkiem węgla drzewnego, a także suszonych owoców, oraz kory lokalnych drzew. Sproszkowana sól czarna ma kolor szaro-różowy, zaś jej podgrzanie redukuje siarczan do siarczku wodoru, stąd też jej "jajeczny" zapach.
Czarna sól cieszy się popularnością szczególnie wśród wegan. Jej smak pozwala na tworzenie ciekawych dań.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: sól himalajska czarna - 100 %
Kraj pochodzenia: Pakistan
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 0 kcal
- tłuszcz - 0g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0g
- węglowodany - 0g
- w tym cukry - 0g
- białko - 0g
- sól - 98,7g