4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
SŁÓD ŻYTNI CIEMNY - WALCOWANY
Opis
SŁÓD ŻYTNI CIEMNY - WALCOWANY - słód ten znalazł zastosowanie w szerokiej gamie produktów, od chleba żytniego, żytnio-pszennego pełnoziarnistego, bułek, a na sucharach i krakersach kończąc. Przeznaczony jest tradycyjnie do mąk pełnoziarnistych oraz mąk ciemnych. Jedną z głównych zalet stosowania tego słodu jest uzyskanie brązowej barwy chleba wraz z bogatym, oryginalnym smakiem i aromatem. Służy do produkcji chleba i innego, drobnego pieczywa, w stosunku 3-10% do ilości użytej mąki.
Jest bogaty w błonnik pokarmowy, nie zawiera kwaśnych dodatków, ani konserwantów. Przedłuża świeżość pieczywa, wzmacnia smak i barwę oraz chrupkość skórki pieczywa. Prócz błonnika zawiera także białko, witaminy i składniki mineralne. Dodatek cukru nie jest konieczny, aby wzmocnić aktywność drożdży.
Produkt nie jest modyfikowany genetycznie, nie składa się z genetycznie modyfikowanych organizmów, ani nie zawiera składników wyprodukowanych z GMO.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt zawiera gluten.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: żyto, woda
Dozowanie: do 3-10% w stosunku do ilości użytej mąki
Zapach: słodowy
Smak: gorzkawy
Konsystencja: sypka
Kolor: ciemnobrązowy
Kraj pochodzenia: Unia Europejska
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 341kcal
- tłuszcz - 1,71g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,71g
- węglowodany - 62,1g
- w tym cukry - 11,8g
- błonnik - 19,0g
- alkohol (etanol) - 0,00g
- popiół - 1,37g
- białko - 9,73g
- sól - 0,002g