4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
PŁATKI ŻYTNIE PEŁNOZIARNISTE - TRADYCYJNIE GNIECIONE
Opis
PŁATKI ŻYTNIE PEŁNOZIARNISTE - TRADYCYJNIE GNIECIONE - produkowane w naszym gospodarstwie na specjalnych gniotownikach. W procesie ich produkcji ziarna żyta nie są poddawane już żadnej dodatkowej obróbce tj. np. parowanie w wysokiej temperaturze; tak jak inne płatki dostępne w sklepach. Nasze płatki są w 100% naturalne, nie są też polerowane, stąd ich "brzydki" wygląd. Pełnoziarnistość oznacza "pełne ziarno" - czyli bielmo mączne razem z zarodkiem i okrywą owocowo-nasienną. Pełnoziarniste płatki są bogate w składniki mineralne i większą ilość błonnika.
Płatki żytnie zawierają szereg cennych soli mineralnych tj.: magnez, potas, wapń, żelazo, a także mikroelementy: bor, cynk, fluor, fosfor, jod, kobalt, mangan, czy miedź. Znajdują się w nich także witaminy z grupy B oraz witamina E.
Płatki żytnie pełnoziarniste tradycyjnie gniecione są cenionym produktem z wielu powodów, m.in. dlatego że nie tuczą (są niskokaloryczne), zawierają wysoką zawartość błonnika, który jest sycący a przy tym reguluje przemianę materii. Płatki żytnie zawierają także lignany - związki roślinne, które ze względu na podobieństwo do ludzkich estrogenów (nazywane są fitoestrogenami),po wniknięciu do przewodu pokarmowego ulegają licznym przekształceniom chemicznym, w toku których wykazują właściwości lecznicze, m.in. regulując gospodarkę hormonalną. Lignany mogą też obniżać ryzyko zachorowań na niektóre nowotwory, kamicę żółciową czy choroby układu sercowo-naczyniowego.
Płatki żytnie pełnoziarniste stanowią zdrową, niskokaloryczną przekąskę, po którą można sięgać bez wyrzutów sumienia, zarówno na surowo jak i po ugotowaniu. Zaspokajają uczucie głodu, wspierają procesy przemiany materii, dostarczają organizmowi szereg składników mineralnych. Są idealnym dodatkiem do owsianek, musli, granoli, ciasteczek, chleba, batonów.
Należy przechowywać je w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego. Z uwagi na fakt, iż są produktem w 100% naturalnym ich okres spożycia wynosi ok. 1 miesiąca.
Płatki żytnie tradycyjnie gniecione na walcach powstają z nieobłuszczonego ziarna żyta. Produkowane tradycyjnymi metodami w naszym gospodarstwie.
Składniki: płatki żytnie z nieobłuszczonego ziarna żyta 100%
Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość energetyczna w 100g:
- wartość odżywcza - 338kcal
- tłuszcz - 1,6g
- w tym kwasy tłuszczowe - 0,2g
- węglowodany - 75,86g
- w tym cukry - 0,98g
- białko - 10,34g
- błonnik - 15,1g
- sól < 0,01g