4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
PŁATKI ORKISZOWE - TRADYCYJNIE GNIECIONE
Opis
PŁATKI ORKISZOWE - TRADYCYJNIE GNIECIONE - orkisz to odmiana pszenicy licząca już tysiące lat. Dopiero w ostatnich latach odzyskał należną sobie popularność i uznanie, ze względu na niskie przetworzenie i swoje właściwości zdrowotne. Ziarno orkiszu okrywa podwójna plewka, nie jest więc on poddany działaniu czynników zewnętrznych w takiej mierze, jak pszenica, żyto czy inne zboża.
Orkisz - to najlepsze zboże - mawiała św. Hildegarda z Bingen : "Orkisz jest najlepszym zbożem, ciepłym, tłustym i pożywnym. jest łagodniejszy od innych, dając jedzącemu go dobre ciało i krew". Według Hildegardy zboże to stanowi jeden z najważniejszych elementów zdrowej diety.
Badania wykazują, że stosowanie orkiszu w codziennym jadłospisie może zapobiegać wszelkim schorzeniom związanym z niewłaściwym odżywianiem lub je leczyć. W porównaniu do innych zbóż orkisz zawiera optymalne ilości koniecznych do zdrowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych: znaczne ilości niezbędnych kwasów tłuszczowych, białek oraz cennych złożonych węglowodanów, witaminy B1 i B2, PP, A, a także minerały (potas, fosfor, selen, żelazo, miedź). Dodatkową zaletą jest obecność błonnika roślinnego, nieulegającego trawieniu, który powoduje dłuższe uczucie sytości, a w dalszej kolejności prowadzi do redukcji wagi ciała. Orkisz słynie także z właściwości antyoksydacyjnych. Znajduje się w nim także rodanid, czyli substancja będąca naturalnym antybiotykiem, z tego powodu orkisz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Płatki orkiszowe uzyskuje się poprzez zgniecienie ziarna całego zboża. Nasze płatki tradycyjnie gniecione produkowane są w specjalnych gniotownikach i powstają w naszym Gospodarstwie. Oczyszczone ziarno orkiszu jest gniecione i nie zostaje poddane już jakimkolwiek innym procesom, tj. nie jest poddane parowaniu w wysokiej temperaturze, gdzie cenne składniki ziarna "uciekają". Takie płatki są w 100% naturalne, zaś ich "brzydki" wygląd świadczy o tym, że nie są poddane jakiejkolwiek innej obróbce.
Płatki orkiszowe tradycyjnie gniecione są idealnym dodatkiem do owsianki, granoli, chleba czy ciasteczek.
Należy przechowywać je w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego. Z uwagi na to, że są produktem w 100% naturalnym, ich termin spożycia wynosi ok. 1 miesiąca.
Produkt zawiera gluten.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Płatki orkiszowe tradycyjnie gniecione na walcach powstają z obłuszczonego ziarna orkiszu
Składniki: płatki orkiszowe z obłuszczonego ziarna orkiszu - 100 %
Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne
Kraj pochodzenia: Polska
Wartości odżywcze w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 338 kcal
- tłuszcz - 2,7g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2g
- węglowodany - 73g
- w tym cukry - 0,8g
- białko - 11g
- sól - 0g