4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
PIEPRZ BIAŁY ZIARNO - WIETNAM
Opis
PIEPRZ BIAŁY ZIARNO - Piper nigrum - ze względu na sposób obróbki (pozbawiony jest zewnętrznego ziarna), ma mniej pikantny smak i mniej aromatyczny bukiet niż czarny pieprz, ale bywa bardziej palący na języku. Ze względu na obróbkę ziarna może być również uboższy w składniki od pieprzu czarnego, jakkolwiek jest on bogatym źródłem piperyny - czyli alkaloidu odpowiedzialnego za ostry smak pieprzu, mającego stymulujący wpływ na wydzielanie enzymów żołądkowych i trzustkowych. Biały pieprz usprawnia proces trawienia, może również przynieść ulgę przy biegunce, skracając jej intensywność i przebieg. Jest on także źródłem antyoksydantów, które mają działanie przeciwzapalne, ale także ułatwiają przyswajanie innych przeciwutleniaczy obecnych w spożywanym pokarmie.
Pieprz biały był lekiem stosowanym w dawnej medycynie ludowej, ale także w medycynie hinduskiej i chińskiej (na flegmę, kaszel, problemy z sercem, dolegliwości bólowe, , sztywność stawów, nadwagę, zmęczenie i ociężałość).
Biały pieprz nadaje potrawom unikalnej nuty smakowej. Można dodawać go do zup, wieprzowiny, puree, jasnych sosów, kremów, pierniczków.
Produkt należy przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest pakowany przez nas w torebki papierowe bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: pieprz biały ziarno 100%
Kraj pochodzenia: Wietnam
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna - 296 kcal
- tłuszcz - 2,12g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,63g
- węglowodany - 68,6g
- w tym cukry - 0g
- białka - 10,40g
- błonnik - 26,2g
- białko - 16,4g