OLEJ KOKOSOWY TŁOCZONY NA ZIMNO - 900 ml

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 30,00 zł 30.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: PLICZKO
Kod produktu: OLEJ KOKOSOWY 900 ML
Pin It

Opis

OLEJ KOKOSOWY TŁOCZONY NA ZIMNO - 900 ml - to olej powstały z suszonych wiórek kokosowych, tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Metoda ta wykorzystuje prasy ślimakowe, dzięki którym po wydobyciu oleju z rośliny, skład biochemiczny oliwy jest taki sam, jak w surowcu, czy też nasionach rośliny z której tłoczony jest olej. W ten właśnie sposób powstaje olej dziewiczy.

Olej kokosowy w 90%składa się z kwasów tłuszczowych, a te sprawiają że jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Cechuje go przez to wysoki punkt dymienia - 175 st.Celsjusza (znacznie wyższy niż w przypadku innych olejów roślinnych). To powoduje że doskonale nadaje się zarówno do pieczenia jak i do smażenia.

Nasz olej jest produktem nierafinowanym, a co za tym idzie, to olej najbardziej wartościowy. Charakteryzuje go orzechowo-kokosowy smak i zapach oraz bogactwo wartościowych składników bioaktywnych. W jego składzie znajdziemy: kwasy tłuszczowe nasycone (91% całego składu),  z czego 62% to kwasy tłuszczowe średnionasycone, kwas kaprylowy, laurylowy i kaprynowy.  Pozostałe kwasy tłuszczowe nasycone: kwas stearynowy, palimitynowy i mirystynowy. Kwasy tłuszczowe nienasycone: kwas oleinowy. Kwasy tłuszczowe wielonasycone: kwas linolowy i a-linolowy. Polifenole (katechiny, kwas waniliowy i kofeinowy, p-kumarowy, fernlinowy, syriginowy). Fitosterole (skwalen). Tokotrienole.

Olej ten jest jednym  z olejów, które najkorzystniej działają na nasz organizm.

W medycynie tradycyjnej olej kokosowy stosowany jest leczniczo w biegunkach, infekcjach, atopowym zapaleniu skóry czy do dezynfekcji. Wykazuje bowiem szerokie zastosowanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Około 50% kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym stanowi kwas laurynowy, a ten podczas trawienia zostaje przekształcony w substancję zwaną monolauryną. Zarówno kwas laurynowy jak i monolauryna niszczą błony komórkowe uszkadzając strukturę mikroorganizmów oraz hamując produkcję toksyn bakteryjnych; wykazują dużą aktywność w stosunku do bakterii opornych na antybiotyki i trudne do zniszczenia wirusy, a także grzyby, pleśń i pierwotniaki. Jednocześnie wpływają równie korzystnie na jelitową mikroflorę probiotyczną.

Olej kokosowy tłoczony na zimno jest bogaty w kwasy tłuszczowe MCFA, które nie tylko zwiększają poziom zdrowego cholesterolu (HDL), ale także pomagają przekształcić "zły" cholesterol LDL w ten dobry. A zdrowy cholesterol pomaga w zachowaniu zdrowego serca i redukuje ryzyko jego chorób. Olej ten obniża także wysokie stężenie niezdrowych trójglicerydów.

Olej kokosowy szybko się trawi, jest źródłem dłużej utrzymującej się energii, a także przyśpiesza metabolizm. Kwasy tłuszczowe MCFA, stanowiące 60%jego składu, docierają bezpośrednio do wątroby, gdzie przekształcają się w energię.

Olej kokosowy nierafinowany to także wspaniały środek pomagający w leczeniu wielu chorób skóry: łuszczycy, wyprysków, oparzeń, łupieżu; gdyż dzięki kwasom MCFA, zmniejsza stany zapalne skóry oraz nawilża je, stanowiąc skuteczne rozwiązanie dla wielu problemów skóry. Olej ten jest również przeciwutleniaczem, dzięki czemu idealnie goi i chroni skórę. Co więcej, jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe pomagają przywrócić równowagę flory fizjologicznej skóry i wspomagają leczenie dolegliwości wynikających z przerostu bakterii oraz grzybów. 

Ze względu na zdolności energetyczne oleju i fakt, że pozbawiony jest węglowodanów, może on skutecznie wspomagać odchudzanie. Jednak należy pamiętać, że jest on wysokokaloryczny i spożywany w nadmiernych ilościach może doprowadzić do przyrostu masy ciała. 

Spożywanie oleju z kokosa może wpływać korzystnie na poziom hormonów w organizmie. Bogata zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu laurynowego, może naturalnie je równoważyć. Olej ten wspomaga również leczenie cukrzycy typu II. Co również wynika z działania kwasów tłuszczowych MCFA, które pomagają zwiększyć wrażliwość komórek organizmu na insulinę, wspierając tym samym zdrowe procesy trawienia. Odciążając trzustkę i dostarczając organizmowi stałego źródła energii, która nie jest zależna od reakcji glukozy, a co może zapobiec wystąpieniu cukrzycy typu II. Olej dodatkowo również wspiera pracę trzustki i pęcherzyka żółciowego, ponieważ do rozkładu średniołańcuchowych tłuszczów MCFA nie potrzebne są enzymy trzustkowe, zatem spożywanie tegoż oleju może ją odciążyć. Co więcej, ten superfood tak łatwo się trawi, że przypisuje się mu także zapobieganie schorzeniom pęcherza żółciowego. 

Chociaż bardzo rzadki, to jednak czasem mogą pojawić się skutki uboczne spożywania oleju kokosowego. Sporadycznie może pojawić się alergia wywołana uczuleniem na orzechy kokosowe. 

Wypróbuj go sam! Jak? Smaż, piecz, jedz, smaruj się i wcieraj. Zastrzyk antyoksydantów warto zafundować sobie rano, np. na śniadanie, dodając do ulubionej owsianki z owocami łyżeczkę naszego oleju.

 

 

Składniki: olej kokosowy tłoczony na zimno, nierafinowany  100%

 

 

Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne

 

Kraj pochodzenia surowca: Indonezja

Kraj produkcji: Polska

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl