4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
MĄKA Z WIESIOŁKA - ODTŁUSZCZONA
Opis
MĄKA Z WIESIOŁKA ODTŁUSZCZONA - to mąka powstała w procesie mielenia odtłuszczonych ziaren wiesiołka, który wcześniej w naszym gospodarstwie posłużyły do tłoczenia na zimno oleju z wiesiołka. Mąka ta mielona jest w tradycyjnym drewnianym młynie żarnowym, posiada ciemny kolor i smak typowy dla nasion wiesiołka.
Podobnie jak mąka konopna, jest bogatym źródłem kwasu gamma-linolenowego (GLA)- który wspomaga profilaktykę przeciw nowotworową, wzmacnia system immunologiczny, reguluje procesy zapalne w organizmie, zapobiega chorobom układu krążenia i kwasu linolowego. Ponadto jest także bogatym źródłem minerałów tj.: selen, magnez, wapń, witaminę F, a także flawonoidy.
Mąka z wiesiołka to produkt idealny dla osób zmagających się z miażdżycą, wysokim cholesterolem, cukrzycą, nadwagą, problemami trawiennymi, problemami skórnymi typu: trądzik, łuszczyca i alergie.
Spożywanie mąki z wiesiołka sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i poziomu cukru we krwi, pomaga pozbyć się nadwagi i zapobiega miażdżycy oraz nadciśnieniu; wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Chroni wątrobę, pomaga pozbyć się toksyn, wzmacnia odporność.
Mąkę z wiesiołka można dodawać do jogurtów, szejków, koktailów, past, sałatek, ciast wegańskich i innych dań na zimno, a w niewielkich ilościach także jako dodatek do wypieków.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Składniki: mąka z nasion wiesiołka - odtłuszczona 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna - 364 kcal
- tłuszcz - 8 g
- w tym nienasycone kwasy tłuszczowe - 1 g
- węglowodany - 45 g
- w tym cukry - 1 g
- białko - 29 g
- sól - 0 g