18,00 zł
MĄKA Z SORGO
Opis
MĄKA Z SORGO CZERWONEGO - to bezglutenowa mąka wytwarzana z odmiany ziaren sorgo - bezglutenowego zboża pochodzącego z tropikalnych części Afryki, mielona w tradycyjnych młynach żarnowych w naszym gospodarstwie. Nasiona sorgo są bogatym źródłem cennych składników odżywczych; dostarczają m.in.: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, błonnika pokarmowego oraz dużych ilości białka i aminokwasów (lizyny wpływającej na koncentrację oraz tryptofanu (odpowiedzialnego za wytwarzanie enzymów mających wpływ na układ nerwowy). Mąka z sorgo obfituje również w nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy, linolenowy) i liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6).
Mąka z sorgo jest całkowicie bezpieczna dla alergików (w przypadku celiaki) oraz dla diabetyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Wysoka wartość odżywcza sorgo jest związana przede wszystkim z zawartością szeregu składników mineralnych oraz związków biokatywnych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do takich substancji należą w sorgo polifenole, które wykazują szereg korzyści dla zdrowia, zapobiegają one m.in.; otyłości, cukrzycy, dyslipidemii, chorobom układu sercowo-naczyniowego, nowotworom.
Mąka z sorgo posiada przyjemny, orzechowy smak i aromat. Można przyrządzać z niej ciasta, ciasteczka, naleśniki, pierogi bądź dodawać ją do chleba (warto zmieszać ją z inną mąką bezglutenową, np. z mąką fasolową), nadaje się także do zagęszczania zup i sosów.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka z sorgo czerwonego 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna - 342kcal
- tłuszcz - 3,2g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5g
- węglowodany - 64,2g
- w tym cukry - < 0,5g
- błonnik - 9,5g
- białko - 8,9g
- sól - < 0,01g