4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
MĄKA Z SAMOPSZY BIO PEŁNOZIARNISTA
Opis
MĄKA Z PSZENICY SAMOPSZY EKOLOGICZNA - pochodzi ze zmielenia całego ziarna pszenicy samopszy, w tradycyjnych młynach żarnowych, w naszym gospodarstwie. Samopsza to pradawna odmiana pszenicy (blisko spokrewniona z orkiszem i płaskurką), która charakteryzuje się większą zawartością białka oraz substancji antyoksydacyjnych, niż klasyczna mąka pszenna. Właściwości odżywczego białka samopszy sprawiają, że ta mąka pszenna jest lepiej tolerowana przez osoby cierpiące na celiakię.
Samopsza jest bardzo delikatnym zbożem, nie poddanym żadnym modyfikacjom, stąd cieszy się zainteresowaniem świadomych konsumentów.
Mąka z samopszy stanowi doskonały zamiennik klasycznej mąki pszennej; jest przy tym bardziej wartościowa pod względem składników odżywczych. Stanowi bogate źródło białka i tłuszczów o właściwościach antyoksydacyjnych, zapobiegających starzeniu się organizmu, a także rozwijaniu się nowotworów i chorób serca. W samopszy znajdziemy karotenoidy ( w tym luteinę i zeaksatynę), tokole, sprzężone polifenole, oraz fitosterole.
Z mąki samopszy można przyrządzać wszystko to samo, co z mąki pszennej. Jest idealna do wypieku chleba (barwi go na żółto i nadaje mu lekko orzechowy smak). Jest mniej sprężysta od tradycyjnej mąki pszennej; słabiej zatrzymuje wodę i jest też mniej wydajna, ale pieczywo z samopszy dłużej zachowuje świeżość.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt zawiera gluten
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka z pszenicy samopszy pełnoziarnista 100%
Nasiona samopszy do produkcji mąki pochodzą z upraw ekologicznych
PL-EKO-03
Rolnictwo UE
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna - 358kcal
- tłuszcz - 3,6 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
- węglowodany - 67 g
- w tym cukry - 3,7 g
- białko - 14g
- sól - 0g