4,50 zł
18,00 zł
MĄKA Z RYŻU BRĄZOWEGO
Opis
MĄKA Z RYŻU BRĄZOWEGO - powstała ze zmielenia nieoczyszczonego ziarna ryżu, jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych tj.: witaminy z grupy B (niacyna, witamina B1 i B6), witaminy C, A i E, oraz składników mineralnych: magnez, cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, miedź.
Jej spożywanie wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu; wspomaga ona bowiem funkcjonowanie układu nerwowego i immunologicznego, sercowo-naczyniowego i metabolicznego. Dzięki zawartości błonnika wpływa korzystnie na układ pokarmowy (zapobiega zaparciom, daje też długie uczucie sytości). Jest niskotłuszczowa i posiada niski indeks glikemiczny (IG=40).
Produkty na jej bazie są bezpieczne dla alergików (nie zawiera glutenu) i osób z cukrzycą (obniża stężenie cukru we krwi). Zawarta w niej lektyna ma działanie antyrakowe i może być stosowana w profilaktyce chorób nowotworowych.
Włączenie do diety mąki ryżowej jest wskazane dla osób z problemem łamliwości kości w wyniku osteoporozy. Magnez zawarty w niej wpływa korzystnie na stan kości, a poza tym na układ nerwowy i odpornościowy, oraz na kondycję włosów, skóry i paznokci. Witaminy z grupy B pomagają z kolei redukować skutki stresu i utrzymywać prawidłowe napięcie mięśni.
Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie; można z niej piec naleśniki, ciastka, ciasta, lub domowy chleb. Nadaje się do wyrobu makaronu, czipsów i słodyczy, do zagęszczania zup i sosów.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka z ryżu brązowego 100 %
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna - 322kcal
- tłuszcz - 1,9g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,50
- węglowodany - 76,8g
- w tym cukry - 0,8g
- błonnik - 8,7 g
- białko - 7,10g
- sól - 0,03g