




MĄKA Z PROSA
Opis
MĄKA Z PROSA - to bezglutenowa mąka powstała ze zmielenia ziaren prosa zwyczajnego. Posiada słodko-gorzki posmak oraz przyjemny, orzechowy zapach. Doskonale łączy się z innymi mąkami; jest bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B (B1 i B2), witaminy E, oraz licznych minerałów tj.: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, sód, jod, cynk. Jest bogatym źródłem krzemionki, która wpływa pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Składniki zawarte w mące z prosa działają odkwaszająco na organizm.
Można ją stosować zarówno do wypieków; doskonale łączy się z innymi mąkami, wzbogacając walory zdrowotne przyrządzanych wyrobów. Nadaje się do zagęszczania zup i sosów, nie tworząc grudek. Można przygotowywać z niej naleśniki czy placki.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu.
*Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Skład: mąka z prosa 100 %
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna - 382 kcal
- białko - 10,75 g
- węglowodany - 75,1 g
- cukier - 1,66 g
- błonnik - 3,50 g
- tłuszcz - 4,25 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,54 g
- kwasy tłuszczowe jednonasycone - 0,92 g
- kwasy tłuszczowe wielonasycone - 2,62 g