4,50 zł
18,00 zł
MĄKA Z PŁASKURKI BIO - PEŁNEGO PRZEMIAŁU
Opis
MĄKA Z PŁASKURKI EKOLOGICZNEJ - PEŁNEGO PRZEMIAŁU - to mąka powstała w naszym Gospodarstwie, mielona w tradycyjnych drewnianych młynach żarnowych. Płaskurka to prastary gatunek pszenicy (starszy niż orkisz), uprawiana jest głównie jako roślina zbożowa, z ziaren której produkuje się mąkę. Pełen przemiał to metoda mielenia pełnych ziaren (bielma ziarna jak i jej pokrycia, z którego powstają otręby). Ta mąka ma ciemniejszy kolor, bowiem zawiera otręby. Właśnie dzięki temu jest bogata w błonnik oraz szereg witamin i składników mineralnych. Mąka z płaskurki jest bogatym źródłem antyoksydantów, wapnia i fosforu. Posiada niezwykły orzechowy zapach. Produkty z pszenicy płaskurki pomagają w leczeniu schorzeń skóry, błon śluzowych, jak też przy problemach z niestrawnością oraz z przemianą materii.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt zawiera gluten.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka z płaskurki 100%*
* nasiona płaskurki pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych
PL-EKO-03
Rolnictwo UE
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna - 346kcal
- tłuszcz - 1,8g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6g
- węglowodany - 68,4g
- w tym cukry - 1,2g
- białko - 12,7g
- błonnik - 2,9g
- sól - 0,008g
-