4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
MĄKA Z PESTEK DYNI - POLSKA
Opis
MĄKA Z PESTEK DYNI - ODTŁUSZCZONA - to proszek z mielonych pestek dyni; niezwykle wartościowy składnik jadłospisu, który wpisuje się w odpowiedzialne podejście do produkcji żywności.
Pestki dyni to źródło zdrowych tłuszczów i antyoksydantów. Mąka z pestek fizycznie przypomina bardziej mąkę z ciecierzycy czy mąkę migdałową, niż tradycyjną mąkę pszenną, ale w zaskakujący sposób można ją wykorzystać w klasycznych przepisach. Ma ona przyjemny, lekko orzechowy smak i doskonale komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i słonymi. Może być spożywana na surowo. Stanowi bogate źródło związków odżywczych, głównie białka, a ponadto aminokwasów (w szczególności kwasu glutaminowego, arganiny, leucyny, glicyny, oraz waliny), składników mineralnych (cynku, magnezu, żelaza), oraz witamin z grupy B. Jest również bogatym źródłem kwasów tłuszczowych (głównie kwasu linolowego i oleinowego).
W porównaniu z mąkami zbożowymi jest to produkt zrównoważony , dostarczający organizmowi węglowodanów, zdrowych tłuszczy, białka oraz antyoksydantów.
Mąka z pestek dyni jest produktem bezglutenowym, dlatego nie posiada ona lekkości mąk zbożowych, stąd też samodzielnie nie ma szans na rośnięcie z drożdżami, proszkiem czy zakwasem. Dlatego w przepisach na bułeczki, placki czy chleb stosuje się ją w mieszankach z mąką pszenną, orkiszową albo jaglaną. Świetnie sprawdzi się w ciastach kruchych, kruszonkach, batonach, jako zagęstnik do zup i sosów, składnik koktaili, podwyższając zarówno walory odżywcze, jak i smakowe przygotowywanego dania.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu.
Skład: odtłuszczona mąka z pestek dyni 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Wartości odżywcze w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 407 kcal
- białko - 56g
- błonnik - 11g
- tłuszcz - 15g