MĄKA Z KRZYCY - PEŁNEGO PRZEMIAŁU

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 4 dni
Cena: 6,00 zł 6.00
ilość kg

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: MĄKA Z KRZYCY
Pin It

Opis

MĄKA Z KRZYCY - PEŁNEGO PRZEMIAŁU - in. z żyta świętojańskiego, żyta leśnego, albo dzikiego, pradawnej odmiany żyta. Jeszcze w XIX wieku krzyca była powszechnie uprawianym zbożem na terenie Europy Środkowej; jest to zboże bardzo odporne, wytrzymałe na warunki klimatyczne i słabą glebę, jednak daje niewielki plon.

Mąka z krzycy posiada bardzo wartościowe walory zdrowotne, a chleby wypiekane na niej zachowują dłuższą świeżość i są bardzo delikatne w smaku. W składzie krzycy znajdziemy sterole, czyli substancje wspomagające nasz organizm w prawidłowej gospodarce cholesterolem; jest ona także bogatym źródłem witamin z grupy E, która ma działanie przeciwutleniające. Ziarna krzycy są bogatym źródłem soli mineralnych tj.: żelazo, fosfor, sód, potas, jod, wapń. Mąka ta szczyci się także bogactwem błonnika, który reguluje pracę jelit oraz zapewnia długotrwale uczucie sytości; a zawarte w błonniku beta glukany są naturalnymi preparatami podnoszącymi odporność.

Produkty przygotowana na bazie mąki z krzycy są szczególnie zalecane dla diabetyków, gdyż po ich spożyciu węglowodany są uwalniane stopniowo, co nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi.

Mąka z krzycy najbardziej smakuje w domowym chlebie, ponieważ jest bardzo delikatna w smaku, a jej walory zdrowotne wpływają pozytywnie na zdrowie, kondycję i wydolność organizmu. Zawiera gluten.

Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu.

 

 

Skład: mąka żytnia ( krzyca) 100%

 

Kraj pochodzenia: Polska

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

- wartość energetyczna - 327 kcal

- białko - 14 g

- błonnik - 16 g

- węglowodany - 56 g

- w tym cukry - 1,7 g

- tłuszcz - 1,7 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g

- sól - 0,01 g

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl