4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
MĄKA Z KRZYCY - PEŁNEGO PRZEMIAŁU
Opis
MĄKA Z KRZYCY - PEŁNEGO PRZEMIAŁU - in. z żyta świętojańskiego, żyta leśnego, albo dzikiego, pradawnej odmiany żyta. Jeszcze w XIX wieku krzyca była powszechnie uprawianym zbożem na terenie Europy Środkowej; jest to zboże bardzo odporne, wytrzymałe na warunki klimatyczne i słabą glebę, jednak daje niewielki plon.
Mąka z krzycy posiada bardzo wartościowe walory zdrowotne, a chleby wypiekane na niej zachowują dłuższą świeżość i są bardzo delikatne w smaku. W składzie krzycy znajdziemy sterole, czyli substancje wspomagające nasz organizm w prawidłowej gospodarce cholesterolem; jest ona także bogatym źródłem witamin z grupy E, która ma działanie przeciwutleniające. Ziarna krzycy są bogatym źródłem soli mineralnych tj.: żelazo, fosfor, sód, potas, jod, wapń. Mąka ta szczyci się także bogactwem błonnika, który reguluje pracę jelit oraz zapewnia długotrwale uczucie sytości; a zawarte w błonniku beta glukany są naturalnymi preparatami podnoszącymi odporność.
Produkty przygotowana na bazie mąki z krzycy są szczególnie zalecane dla diabetyków, gdyż po ich spożyciu węglowodany są uwalniane stopniowo, co nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi.
Mąka z krzycy najbardziej smakuje w domowym chlebie, ponieważ jest bardzo delikatna w smaku, a jej walory zdrowotne wpływają pozytywnie na zdrowie, kondycję i wydolność organizmu. Zawiera gluten.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt zawiera gluten.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka żytnia ( krzyca) 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna - 327 kcal
- tłuszcz - 1,7g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3g
- węglowodany - 56g
- w tym cukry - 1,7g
- błonnik - 16g
- białko - 14g
- sól - 0,01g