



MĄKA Z KASZTANÓW JADALNYCH - WŁOCHY





Opis
MĄKA Z KASZTANÓW JADALNYCH - otrzymywana jest ze zmielenia kasztanów jadalnych. Charakteryzuje się słodkim smakiem i orzechowym zapachem. Jest cennych źródłem białka z niezbędnymi aminokwasami, węglowodanów, jedno - i wielonasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Oprócz tego jest również bogatym źródłem składników mineralnych tj.: potasu, fosforu, magnezu, oraz witaminy B6.
Mąka z kasztanów jest mąką bezglutenową, jakkolwiek jej tekstura jest zbliżona do mąki pszennej, dlatego też produkty na jej bazie zachowują wysoką plastyczność. Posiada ona szereg walorów zdrowotnych tj.: obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki zawartości przeciwutleniaczy oraz jednonasyconych i wielonasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza ona ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Dzięki zawartości potasu obniża poziom ciśnienia we krwi, zaś w z kolei zawarte w niej żelazo zapobiega anemii. jej spożywanie wpływa na prawidłową budową i metabolizm kości, ponieważ jest źródłem magnezu i fosforu. Dzięki wysokiej zawartości miedzi zwiększa odporność organizmu, zapobiega chorobom serca i układu krążenia, a także poprawia pracę mózgu. Chroni przed działaniem wolnych rodników, których nadmiar przyśpiesza starzenie oraz powoduje choroby układu krążenia, cukrzycę oraz nowotwory.
Mąkę z kasztanów jadalnych warto stosować w swojej kuchni; sprawdzi się zarówno z różnego typu wypiekach, jak również w wielu potrawach.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu.
*Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Skład: mąka z kasztanów jadalnych 100%, z upraw ekologicznych
Kraj pochodzenia: Włochy
Wartości odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 369 kcal
- białko - 5,01 g
- tłuszcze - 3,091 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,74 g
- kwasy tłuszczowe jednonasycone - 1,35 g
- kwasy tłuszczowe wielonasycone - 1,55 g
- węglowodany - 78,4 g
- błonnik - 9,2 g