4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
MĄKA Z CIECIORKI (WŁOCHY)
Opis
MĄKA Z CIECIORKI -to bezglutenowa mąka, powstała ze zmielenia ziaren cieciorki. Różni się od znanej mąki pszennej, ma bowiem inny smak (przed obróbką termiczną smakuje jak groch), posiada żółty kolor, nie nadaje się do wypieków lekkich ciast, dlatego że jest mąką ciężką i kleistą. pomimo tego, scala ciasto, jest bogatym źródłem błonnika i białka (aż 20% składu), dzięki czemu stanowi świetną alternatywę dla białka zwierzęcego.
Spożywanie mąki z cieciorki wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego, stabilizuje poziom glukozy we krwi, zapewnia długotrwałe uczucie sytości, zapobiega zaparciom. Zawarte w niej sole mineralne, tj.: potas, sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia we krwi, a magnez reguluje pracę układu nerwowego. Jest również bogata w kwas foliowy.
Mąka z cieciorki ma szerokie zastosowanie w kuchni, mi.in. może być zdrowszym składnikiem naleśników i placków, służyć jako zagęstnik do zup i sosów, lub zamienni panierki czy bułki tartej.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu glutenu we względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka z cieciorki 100 %
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne
Kraj pochodzenia cieciorki: Włochy
Wartość energetyczna w 100 g:
- wartość energetyczna - 337kcal
- tłuszcz - 5,9g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,1g
- węglowodany - 44g
- w tym cukry - 2,3g
- białko - 19g
- błonnik - 10,8g
- sól - 0,09g