

18,00 zł

20,00 zł

MĄKA Z CIECIORKI - CZARNEJ
Opis
MĄKA Z CIECIORKI CZARNEJ - in. besan, to mąka powstała ze zmielenia ziaren czarnej ciecierzycy, w tradycyjnych młynach żarnowych, w naszym gospodarstwie. Jest to rodzaj bezglutenowej mąki powstałej z rośliny strączkowej, jaką jest cieciorka; a zatem posiadająca te same właściwości co ona. Mąka ta jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E i C, oraz soli mineralnych tj.: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor, miedź. A ponad to białka oraz błonnika pokarmowego.
Mąka z czarnej cieciorki (odmiana desi) posiada charakterystyczny słodkawy i delikatny smak z orzechową nutą. Może być ona wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów, m.in.; jako dodatek do past warzywnych, naleśników, a nawet do wypieku chleba; sprawdzi się również jako zagęstnik do zup, sosów, czy gulaszy. Jej spożywanie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie organizmu, m.in.: obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia procesy trawienne, jest produktem wysokobiałkowym, a obecność błonnika sprawia, że daje długie uczucie sytości.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka z cieciorki 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Kraj pochodzenia cieciorki: Włochy
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna - 337kcal
- tłuszcz - 5,9g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,1g
- węglowodany - 44g
- w tym cukry - 2,3g
- białko - 19g
- sól - 0,09g