

18,00 zł

20,00 zł

MĄKA SEMOLA RIMACINATA - WŁOCHY
Opis
MĄKA SEMOLA RIMACINATA - to gruboziarnista mąka, powstająca z dwukrotnego zmielenia ziaren pszenicy durum, nazywanej także pszenicą makaronową. Jest niezwykle popularną mąką we Włoszech, wyglądem przypominającą drobną kaszę. Posiada słomkowo- żółty kolor, którym barwi przygotowywane z niej wyroby oraz charakterystyczny smak i zapach.
Jest bogatym źródłem cennych witamin i minerałów, a także węglowodanów, błonnika pokarmowego i białka. Z jej właściwości skorzystają osoby na diecie, zmagające się w problemami trawiennymi, a także chorzy na cukrzycę. Posiada niski indeks glikemiczny i niską zawartość sodu. Semolina zalecana jest osobom na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera dużą ilość błonnika wspomagającego trawienie i dającego uczucie sytości. Jak również zaleca się ją osobom cierpiącym na artretyzm czy reumatyzm, oraz nadciśnienie tętnicze. Ponadto mąka ta wpływa na regenerację mięśni, układ nerwowy i pracę nerek. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi. Dzięki luteinie korzystnie wpływa także na wzrok, a przede wszystkim wspomaga ogólną odporność organizmu.
Semola znajduje szerokie zastosowanie w kuchni; można z niej przygotowywać zarówno potrawy mączne na słodko, jak i na słono. Dodawać ją do masy na chleb zamiast tradycyjnej mąki pszennej (idealnie współgra z ciastem wymagającym zakwasu; drożdży piwnych lub naturalnych), dodawać ją również do cista na naleśniki czy też do ciasta na pyszną szarlotkę oraz innych prostych ciast. Można piec z niej pizzę (także podsypać nią blachę, aby ciasto do niej nie przywarło), włoskie bułki, tortillę, paluszki grissini, ciasteczka. Można wykorzystywać ją jako zagęstnik do zup, budyniu, albo też przygotowywać z niej "owsiankę". Zawiera gluten.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt zawiera gluten.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka z pszenicy twardej 100 %
Producent: Molino Belotti
Kraj pochodzenia: Włochy
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna- 335kcal
- tłuszcz - 1,65g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3g
- węglowodany - 68,0g
- w tym cukry - 1,0g
- białko - 13g
- błonnik - 7g
- sól - 0,005g