4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
MĄKA RYŻOWA
Opis
MĄKA RYŻOWA - to produkt wysokiej jakości, powstały w wyniku dokładnego mielenia oczyszczonych ziaren białego ryżu. Delikatna i lekkostrawna mąka, sprawdza się w diecie osób cierpiących na alergię pokarmową, wysoki cholesterol, czy zaparcia.
Mąka ryżowa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych: witamin, minerałów i błonnika. W jej składzie znajdziemy bogactwo witamin z grupy B (niacynę, witaminę B1 i B6),witaminę C, A i E, a także magnez, cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń i miedź. Taki skład sprawia, że spożywanie mąki z ryżu wspomaga pracę układu nerwowego i immunologicznego, sercowo-naczyniowego i metabolicznego. Błonnik zaś wpływa korzystnie na układ pokarmowy (zapobiega zaparciom i daje dłuższe uczucie sytości).
Mąka ryżowa, pomimo dość wysokiej kaloryczności, nie jest tłusta, nie tuczy i posiada niski indeks glikemiczny (IG=40). Zawiera ona również lektynę, która ma działanie antynowotworowe i może być stosowana w profilaktyce chorób nowotworowych.Produkty na bazie tej mąki są wskazane dla alergików (są bowiem bezglutenowe) oraz osób z cukrzycą (obniżają stężenie cukru we krwi). zalecane są także dla osób z problemami łamliwości kości w wyniku osteoporozy; dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego, dla poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Zawarte w niej witaminy z grupy B pomagają zwalczać skutki stresu i utrzymywać prawidłowe napięcie mięśni.
Mąka ryżowa ma szerokie zastosowanie w kuchni; nadaje się do wypieku naleśników, ciastek, cista i pieczywa, makaronów, czipsów, słodyczy. Można stosować ją jako zagęstnik do zup i sosów. Nie powoduje uczuleń.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka z ryżu białego 100%
Kraj pochodzenia ryżu: Birma
Kraj pochodzenia mąki: Polska
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna - 360 kcal
- tłuszcz - 1,55g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,18g
- węglowodany - 76,80g
- w tym cukry - 1,12g
- błonnik - 12,04g
- białko - 11,1g