



MĄKA OWSIANA





Opis
MĄKA OWSIANA - to bezglutenowa mąka z ziaren owsa o wysokiej gęstości odżywczej, jest bardziej ziarnista niż mąka pszenna i charakteryzuje ją lekko orzechowy smak. Jest źródłem białka, węglowodanów, tłuszczów ( 3 razy więcej niż u innych zbóż chlebowych), błonnika pokarmowego, saponim, alkaloidów, flawonoidów, związków steriodowych, karotenu. Posiada niski indeks glikemiczny (IG =40), zawiera skrobię, która wpływa korzystnie na pracę jelit. Jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminy D, E, K, kwasu foliowego oraz licznych minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, cynku oraz śladowych ilości krzemu, sodu i potasu.
Mąka owsiana zalecana jest dla diabetyków; jej spożywanie ma także korzystny wpływ na pracę serca i układu krwionośnego oraz układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi, spowalnia wchłanianie glukozy oraz daje uczucie sytości. Zawarta w niej skrobia przyśpiesza wchłanianie składników pokarmowych, reguluje trawienie i wpływa na wydzielanie hormonów. Mąka owsiana wpływa także na poprawę pamięci, koncentrację i jakość snu; zwiększa sprawność fizyczną i umysłową.
Obecność mąki owsianej w wypiekach z pewnością wpłynie korzystnie na zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu. Warto piec z niej pieczywo, bułki, dodawać do babek, gofrów, omletów, zagęszczać nią zupy, sosy, gulasze.
Ponieważ jest dość kleista i ciężka, trudno upiec z niej ciasto drożdżowe, naleśniki czy placki, jednak w wielu przepisach z mąkę pszenną można zastąpić mąką owianą. Stanowi ona doskonały składnik ciast ucieranych (bez drożdży i ubitego na pianę jajka, ale z a to z proszkiem do pieczenia). Popularnym przepisem z udziałem tej właśnie mąki jest ciasto jogurtowe z owocami, lub samymi jabłkami i cynamonem.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu.
*Może zawierać śladowe ilości glutenu.
Skład: mąka owsiana 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 404 kcal
- białko - 15g
- węglowodany - 66g
- błonnik - 6,7g
- cukry- 0,8g
- tłuszcze - 9,12g
- w tym nienasycone kwasy tłuszczowe - 1,6g
- jednonasycone kwasy tłuszczowe - 2,8g
- wielonasycone kwasy tłuszczowe - 3,3g