4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
MĄKA ORKISZOWA ŻARNOWA - RAZOWA BIO
Opis
EKOLOGICZNA MĄKA ORKISZOWA RAZOWA - to mąka pozyskiwana z ziaren orkiszu, w naszym gospodarstwie. Jest mąką mielona w całości (łuska, bielmo, zarodek) na gruboziarnisty sposób. Jest to mąka ciemniejsza, dzięki czemu zachowuje więcej składników odżywczych ziarna i stanowi doskonałą bazę do wypieku chleba. Wypiek tym samym jest również ciemniejszy.
Mąka orkiszowa zawiera gluten dobrze przyswajalny przez organizm. Mąka razowa doskonale wpisuje się w zdrową dietę, ponieważ jest bogata w składniki odżywcze, a jej stosowanie wzbogaca smak oraz wartość odżywczą przygotowanych posiłków. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, witaminy, składniki mineralne (tj. fosfor, magnez, żelazo, cynk, potas, wapń), oraz białko i błonnik (regulujący metabolizm). W mące razowej jest mniej skrobi, niż w innych mąkach.
Mąka orkiszowa razowa stanowi idealną bazę do wypieku chleba, bułek oraz innych wypieków.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt zawiera gluten.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka orkiszowa 100 %
PL-EKO-03
Rolnictwo UE
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna - 346 kcal
- tłuszcz - 1,7g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4g
- węglowodany - 65,5g
- w tym cukry - 3,2g
- błonnik - 4,7g
- białko - 11,7g
- sód - 0,0001g
- białko - 16,70 g
- węglowodany - 64 g
- tłuszcz - 2,5 g