4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
MĄKA ORKISZOWA ŻARNOWA - PEŁNEGO PRZEMIAŁU BIO
Opis
EKOLOGICZNA MĄKA ORKISZOWA ŻARNOWA Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU - jest mąką pełnoziarnistą, mieloną w tradycyjnym młynie żarnowym, produkowaną w naszym gospodarstwie, z pełnego, nieoczyszczonego ziarna orkiszu.
Mąka orkiszowa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole oraz witaminy i związki mineralne tj.: fosfor, wapń, potas, sód, żelazo. A ponad to także białko i wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który sprawia, że produkty na jej bazie dają długie uczucie sytości a także wspomagają pracę jelit.
Mąka z orkiszu zawiera gluten dobrze przyswajany przez organizm. Orkisz jako zboże uprawiane jest na mniejszą skalę, niż pszenica; nie jest modyfikowany, dlatego mąka również ma lepszy skład. Orkisz dobroczynnie wpływa na odporność, spadek energii oraz zmęczenie. W swoim składzie zawiera również krzemionkę, która jest budulcem włosów i paznokci.
Mąkę orkiszową można stosować do wypieku chleba, bułek, makaronów, naleśników, ciasteczek, jako dodatek do ciast, oraz jako zagęszczacz do zup i sosów.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu.
Skład: mąka orkiszowa żarnowa pełnego przemiału 100%
PL-EKO-03
Rolnictwo UE
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 334kcal
- tłuszcz - 2,26 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6g
- węglowodany - 62,47g
- w tym cukry - 1,2g
- białko - 12,89g
- błonnik - 5,93g