

4,50 zł

18,00 zł

20,00 zł
MĄKA MANITOBA - WŁOCHY





Opis
MĄKA MANITOBA - in. mąka amerykańska, to profesjonalna włoska mąka; specjalny typ miękkiej mąki, wytwarzanej z pszenicy durum, o bardzo dużej zawartości glutenu.
Ciasto z mąki Manitoba będzie mocniejsze i bardziej elastyczne niż ze zwykłej mąki. Główną jej cechą jest wytrzymałość w połączeniu z absorbcją wody; mąka wysokoglutenowa jest bowiem w stanie wchłonąć tyle wody, że powiększa ona swoją wagę o półtora raza, a przy tym nie rozpuszcza się w niej, tak jak skrobia. Dzięki temu ciasto makaronowe nie skleja się i pozostaje półtwarde. Pieczywo i ciasta wyrobione na mące Manitoba dłużej zachowuje wilgotność niż inne wypieki. Jest także doskonałą mąką do ciast drożdżowych, długo wyrastających.
Mąka ta stosowana jest także do utwardzania innych mąk uniwersalnych. Z niej we Włoszech robi się babki Panettone i Colomba, a także makarony, długo rosnące pizze, bagietki, croissanty, brioszki, pączki, focaccia, sernik, albo indyjski chlebek Chapati.
Mąka Manitoba jest podstawą produkcji Seitanu, składnika szeroko stosowanego w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako źródła roślinnego białka.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt zawiera gluten.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka z pszenicy miękkiej 100%
Kraj pochodzenia: Włochy
Wartość odżywcza w 100g produktu:
-wartość energetyczna - 352 kcal
-tłuszcz - 1,94g
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,36g
-węglowodany - 68,17g
-w tym cukry - 1,58g
- błonnik - 3g
- białko - 14g
- sól - 0,016g