



MĄKA LNIANA - ODTŁUSZCZONA
Opis
MĄKA LNIANA ODTŁUSZCZONA - powstaje z odtłuszczonych nasion siemienia lnianego brązowego. Jest bogatym źródłem błonnika, który wydłuża uczucie sytości oraz wpływa pozytywnie na przemianę materii, a także pobudza perestaltykę jelit; zawarte w niej białko, w którego skład wchodzą aminokwasy tj.: leucyna, lizyna, fenyloalanina i tryptofan, normalizują pracę przewodu jelitowo-żołądkowego. Zawarte w niej przeciwutleniacze, wzbogacają mikroflorę jelitową, a to z kolei pobudza absorbcję składników odżywczych z pokarmu.
Mąka lniana zawiera także liczne kwasy tłuszczowe. Są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas alfa-linolenowy), które wykazują działanie przeciwzapalne oraz obniżają poziom cholesterolu. Dzięki temu jej spożywanie wpływa na ochronę przed schorzeniami układu krążenia, chorobami skóry, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy cukrzycą. Potas, którego w mące z lnu jest 6 razy więcej, niż w bananach, zapobiega rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, a kwasy tłuszczowe wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Mąka lniana może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, ze względu na obecność lignanów. Warto zatem stosować ją w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Mąka z siemienia lnianego jest także bogatym źródłem witaminy E i witamin z grupy B, enzymów oraz składników mineralnych tj.: żelazo, wapń, miedź, cynk oraz chrom. Mąka lniana zawiera również lecytynę, która wspiera pamięć i koncentrację oraz wpływa pozytywnie na przemianę materii.
Dzięki zawartości fitoestrogenów mąka ta korzystnie wpływa na zdrowie i urodę kobiet; fitoestrogeny to substancje roślinne, które regulują procesy gospodarki hormonalnej oraz pomagają zachować młody wygląd skóry.
Mąka lniana znajduje zastosowanie w kuchni keto i paleo. Wykazuje dobre właściwości wiążące, dzięki czemu nadaje się do wypieków, w tym do wypieku chleba, który dzięki niej w smaku przypomina chleb razowy. Można ją również stosować do wypieku placków, naleśników, ciastek. Bez obróbki termicznej można stosować ją do jogurtów, past warzywnych i owocowych koktaili. Składnik ten może być polecany w diecie bezglutenowej, gdyż len nie zawiera glutenu.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu.
*Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Skład: mąka z odtłuszczonego siemienia lnianego brązowego 100%.
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
- wartość energetyczna - (334,8 kcal)
- tłuszcz - 6,11 g
- węglowodany - 27,99 g
- białko - 41,97 g
- sól - 0,00 g