MĄKA LNIANA - ODTŁUSZCZONA

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 4 dni
Cena: 5,00 zł 5.00
ilość kg

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: PLICZKO
Kod produktu: MĄKA LNIANA
Pin It

Opis

MĄKA LNIANA ODTŁUSZCZONA - powstaje z odtłuszczonych nasion siemienia lnianego brązowego. Jest bogatym źródłem błonnika, który wydłuża uczucie sytości oraz wpływa pozytywnie na przemianę materii, a także pobudza perestaltykę jelit; zawarte w niej białko, w którego skład wchodzą aminokwasy tj.: leucyna, lizyna, fenyloalanina i tryptofan, normalizują pracę przewodu jelitowo-żołądkowego. Zawarte w niej przeciwutleniacze, wzbogacają mikroflorę jelitową, a to z kolei pobudza absorbcję składników odżywczych z pokarmu.

Mąka lniana zawiera także liczne kwasy tłuszczowe. Są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas alfa-linolenowy), które wykazują działanie przeciwzapalne oraz obniżają poziom cholesterolu. Dzięki temu jej spożywanie wpływa na ochronę przed schorzeniami układu krążenia, chorobami skóry, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy cukrzycą. Potas, którego w mące z lnu jest 6 razy więcej, niż w bananach, zapobiega rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, a kwasy tłuszczowe wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Mąka lniana może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, ze względu na obecność lignanów. Warto zatem stosować ją w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Mąka z siemienia lnianego jest także bogatym źródłem witaminy E i witamin z grupy B, enzymów oraz składników mineralnych tj.: żelazo, wapń, miedź, cynk oraz chrom. Mąka lniana zawiera również lecytynę, która wspiera pamięć i koncentrację oraz wpływa pozytywnie na przemianę materii.

Dzięki zawartości fitoestrogenów mąka ta korzystnie wpływa na zdrowie i urodę kobiet; fitoestrogeny to substancje roślinne, które regulują procesy gospodarki hormonalnej oraz pomagają zachować młody wygląd skóry.

Mąka lniana znajduje zastosowanie w kuchni keto i paleo. Wykazuje dobre właściwości wiążące, dzięki czemu nadaje się do wypieków, w tym do wypieku chleba, który dzięki niej w smaku przypomina chleb razowy. Można ją również stosować do wypieku placków, naleśników, ciastek. Bez obróbki termicznej  można stosować ją do jogurtów, past warzywnych i owocowych koktaili. Składnik ten może być polecany w diecie bezglutenowej, gdyż len nie zawiera glutenu.

Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu.

*Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.

 

 

Skład: mąka z odtłuszczonego siemienia lnianego brązowego 100%.

 

Kraj pochodzenia: Polska

 

Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne

 

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

- wartość energetyczna - (334,8 kcal)

- tłuszcz - 6,11 g

- węglowodany - 27,99 g

- białko - 41,97 g

- sól - 0,00 g

 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl