18,00 zł
MĄKA KUKURYDZIANA
Opis
MĄKA KUKURYDZIANA -otrzymywana jest przez zmielenie ziaren kukurydzy, jest popularną mąką bezglutenową, stanowiącą bogate źródło karotenoidów - naturalnych barwników o właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.
Mąka kukurydziana jest źródłem składników mineralnych tj.: żelazo, magnez, cynk, falianów, witaminy A, B1, B6, a także białka i błonnika.
Spożywanie mąki kukurydzianej wpływa pozytywnie na funkcjonowanie organizmu, m.in. przed: obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz przez poprawę insulinowrażliwości tkanek, ze względu na wysoką zawartość błonnika. Dzięki zawartości cynku mąka z kukurydzy wspomaga układ odpornościowy; a za sprawą karotenoidów (luteiny i zeaksatyny) zapobiega chorobom oczu, związanym z wiekiem. Zawartość witaminy A, zapewnia zwiększoną produkcję czerwonych krwinek, chroni DNA przed uszkodzeniami, oraz reguluje aktywność enzymów.
Mąka kukurydziana, dzięki swojemu żółtemu kolorowi, nadaje potrawą takąż barwę. Wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa, makaronów, ciasteczek, ciast, tortilli, pieczenia wafli a także do zagęszczania zup i sosów. To delikatna mąka polecana dla dzieci.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka kukurydziana 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna - 361kcal
- tłuszcz - 3,9g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,54g
- węglowodany - 76,9g
- w tym cukry - 1,1g
- błonnik - 7,3g
- białko - 6,9g