4,50 zł
18,00 zł
MĄKA JĘCZMIENNA - CHLEBOWA
Opis
MĄKA JĘCZMIENNA - jest to mąka, która stanowi alternatywę dla mąki pszennej. Różni się od niej lekkością i mniejszą ilością glutenu, ale zwiększoną zawartością błonnika.
Mąka jęczmienna powstaje ze zmielenia ziarna jęczmienia perłowego, czy;i obłuskanego. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, związków mineralnych tj.: potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo, oraz beta karotenu oraz znacznych ilości witamin z grupy B.
Mąka jęczmienna wykazuje szereg korzyści zdrowotnych, tj.: pomaga obniżyć nadciśnienie tętnicze, utrzymać zdrową strukturę tkanki kostnej, obniżyć poziom cholesterolu. Obecna w jęczmieniu cholina i selen pomagają ograniczać reakcje zapalne oraz wykazują one właściwości detoksykujące.
Wysoki poziom błonnika przeciwdziała zaparciom, a jednocześnie wpływa pozytywnie na florę bakteryjną w jelitach. W porównaniu do mąki pszennej, mąka jęczmienna lepiej zaspokaja głód, a jednocześnie nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi.
Mąka z jęczmienia posiada niski poziom glutenu, w efekcie czego ciasto z tej mąki nie posiada tak efektownego wzrostu jak z mąki pszennej, jakkolwiek doskonale nadaje się ona do wypieku chleba, ciast, muffinów, bułek, ciasteczek, czy naleśników. Mały dodatek mąki jęczmiennej zwiększa wilgotność wypieków, zaś duży sprzyja kruszeniu się ciasta. W sporej ilości przepisów mąkę jęczmienną zastępuje się 25% lub 50% mąki pszennej.
Jęczmień wyczuwalny jest w postaci lekko słodkiej, orzechowej nuty.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt zawiera gluten.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka jęczmienna 100 %
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość energetyczna w 100g:
- wartość odżywcza - 367 kcal
- tłuszcz - 0g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0g
- węglowodany - 76,67g
- w tym cukry - 0g
- błonnik - 16,7g
- białko - 10,0g