MĄKA JAGLANA

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 7,50 zł 7.50
ilość kg

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: MĄKA JAGLANA
Pin It

Opis

MĄKA JAGLANA - powstaje przez zmielenie ziaren prosa, jest lekka, miękka i elastyczna. Charakteryzuje się orzechowym aromatem i słodko-gorzkim posmakiem. Jest bogatym źródłem  węglowodanów oraz zdrowego błonnika, a także wysokiej zawartości witamin z grupy B i składników mineralnych tj.:  fosfor, magnez, mangan, selen i żelazo. Ponadto w mące jaglanej znajdują się aminokwasy tj.: tryptofan - który wspomaga układ nerwowy, leucyna - budująca mięśnie i izoleucyna - gwarantująca dobry metabolizm.

Mąka jaglana stanowi idealny produkt w przypadku problemów z przemianą materii, z alergią na gluten, problemach z sercem(redukuje poziom cholesterolu i nadciśnienia), zwiększonym ryzyku raka (jest bogatym źródłem antyoksydantów), oraz przy problemach z wątrobą (jest źródłem białek organicznych, które ograniczają uszkodzenia tkanek wątroby).

Mąkę jaglaną można wykorzystywać do pieczenia chleba, ciast, naleśników, gofrów. Doskonale zagęszcza sosy, nie tworząc w nich grudek. Bardzo dobrze łączy się z mąką pszenną. Co naturalne w przypadku mąk bez glutenu, ciasto nie będzie miało taki imponującego wzrostu pod wpływem sody czy drożdży, a jego konsystencja nie będzie tak elastyczna. Mimo to maka jaglana daje pozytywne efekty w zakresie lekkości, miękkości i neutralności smakowej.

 

Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu. Zbyt długie jej przechowywanie powoduje, że nabiera nieprzyjemnej gorzkawej nuty.

*Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.

 

Skład: mąka jaglana 100 %

 

Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne

 

Kraj pochodzenia: Polska

Wartość odżywcza w 100 g:

- Wartość energetyczna - 363 kcal

- Białko - 11 g

- Węglowodany - 69 g

- Tłuszcz - 3,9 g

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl