




MĄKA JAGLANA





Opis
MĄKA JAGLANA - powstaje przez zmielenie ziaren prosa, jest lekka, miękka i elastyczna. Charakteryzuje się orzechowym aromatem i słodko-gorzkim posmakiem. Jest bogatym źródłem węglowodanów oraz zdrowego błonnika, a także wysokiej zawartości witamin z grupy B i składników mineralnych tj.: fosfor, magnez, mangan, selen i żelazo. Ponadto w mące jaglanej znajdują się aminokwasy tj.: tryptofan - który wspomaga układ nerwowy, leucyna - budująca mięśnie i izoleucyna - gwarantująca dobry metabolizm.
Mąka jaglana stanowi idealny produkt w przypadku problemów z przemianą materii, z alergią na gluten, problemach z sercem(redukuje poziom cholesterolu i nadciśnienia), zwiększonym ryzyku raka (jest bogatym źródłem antyoksydantów), oraz przy problemach z wątrobą (jest źródłem białek organicznych, które ograniczają uszkodzenia tkanek wątroby).
Mąkę jaglaną można wykorzystywać do pieczenia chleba, ciast, naleśników, gofrów. Doskonale zagęszcza sosy, nie tworząc w nich grudek. Bardzo dobrze łączy się z mąką pszenną. Co naturalne w przypadku mąk bez glutenu, ciasto nie będzie miało taki imponującego wzrostu pod wpływem sody czy drożdży, a jego konsystencja nie będzie tak elastyczna. Mimo to maka jaglana daje pozytywne efekty w zakresie lekkości, miękkości i neutralności smakowej.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu. Zbyt długie jej przechowywanie powoduje, że nabiera nieprzyjemnej gorzkawej nuty.
*Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Skład: mąka jaglana 100 %
Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna - 363 kcal
- Białko - 11 g
- Węglowodany - 69 g
- Tłuszcz - 3,9 g