




MĄKA GRYCZANA PEŁNEGO PRZEMIAŁU
Opis
MĄKA GRYCZANA Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU- to mąka powstała z nasion gryki, mielona w tradycyjnym drewnianym młynie żarnowym w naszym gospodarstwie. Pełny przemiał oznacza, iż jest to mąka uzyskana ze zmielenia całego ziarna gryki.
Gryka to jedna z najbardziej wartościowych roślin zbożowych. Jej nasiona są bogate w wiele substancji odżywczych tj.: białko, skrobia, tłuszcze, witaminy z grupy B i P, kwasy organiczne, a także minerały tj.: żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, bor, jod, nikiel czy kobalt. Zawiera niewielką ilość cukrów, a przede wszystkim nie zawiera glutenu. Mąka gryczana może być wykorzystywana do wyrobu makaronów, pieczywa, placków lub naleśników.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu.
*Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Skład: Mąka gryczana pełnego przemiału 100%
Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100g produkt:
- wartość energetyczna - 335 kcal
- białko - 12,6g
- tłuszcz - 3,1g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,68g
- w tym kwasy tłuszczowe jednonasycone - 0,95g
- w tym kwasy tłuszczowe wielonasycone - 0,95g
- węglowodany - 70,6g
- błonnik - 10,0g