18,00 zł
MĄKA GRYCZANA CIEMNA
Opis
MĄKA GRYCZANA CIEMNA - mąka uzyskana przez zmielenie ziaren gryki (kaszy gryczanej palonej). Charakteryzuje się szarobrązowym kolorem i charakterystycznym gorzkawym posmakiem. Nadaje produktom z niej wykonanym ciemniejszy kolor. Ma szerokie zastosowanie m.in. do wypieku chleba, wyrobu makaronów, naleśników, ciast, znanych w kuchni rosyjskiej blinów, jako samodzielny składnik lub w połączeniu z mąką pszenną.
Mąka gryczana jest doskonałym źródłem białka i błonnika. Posiada niski indeks glikemiczny (IG=40), co sprawia, że mogą ją używać diabetycy oraz osoby z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Jest bogatym źródłem minerałów tj.: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, selen oraz witaminy C i z grupy B.
Jej spożywanie poprawia procesy trawienia, wspomaga regenerację mięśni, wpływa pozytywnie na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, chroni przed wolnymi rodnikami, pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi, zmniejsza oporność na insulinę u cukrzyków, zwalcza ból głowy, pomaga w depresji.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: mąka gryczana ciemna 100 %
Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna - 335kcal
- tłuszcz - 3,1g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,68g
- węglowodany - 70,6g
- w tym cukry - 0,7g
- białko - 12,6g
- błonnik - 10,0g