18,00 zł
MAK BIAŁY - CZECHY
Opis
MAK BIAŁY - to bardziej szlachetniejsza, delikatniejsza i słodsza odmiana maku niebieskiego, używana do wypieku szlachetnych ciast, bułeczek czy chleba. Jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu, oraz witaminy z grupy B i E.
Spożywanie maku białego może przynieść wiele walorów korzystnych dla zdrowia, t.j.: wpływa na regulację stężenia insuliny i glukozy we krwi; obniża stężenie poziomu cholesterolu LDL ("złego cholesterolu"), obniża stężenie cholesterolu całkowitego i podwyższa stężenie cholesterolu HDL ("dobrego cholesterolu"). Zapobiega zaparciom i poprawia perestaltykę jelit. Ma pozytywny wpływ na układ kostny; łagodzi stany zapalne i bóle stawów. Ma również pozytywny wpływ na układ krążenia; wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Wpływa na tworzenie i funkcjonowanie czerwonych krwinek, metabolizm tłuszczu. Poprawia także funkcjonowanie układu nerwowego; łagodzi objawy bezsenności.
Mimo licznych właściwości prozdrowotnych jest produktem ciężkostrawnym. Nie należy podawać go osobom z chorobami układu pokarmowego, pozostającym na diecie lekkostrawnej, a także dzieciom poniżej 2 roku życia.
Należy przechowywać go w szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego .
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: nasiona maku białego 100%
Kraj pochodzenia: Czechy
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 525 kcal
- tłuszcz - 37g
- w tym kwasy nasycone - 5g
- węglowodany - 18g
- w tym cukry - 3g
- białko - 22g
- błonnik - 20,5g
- sól - 0g
- wartość energetyczna - 525 kcal