

4,50 zł

18,00 zł

20,00 zł

MAJERANEK - EGIPT





Opis
MAJERANEK - albo in. majeran ogrodowy, lebiodka majeranek, kiełbaśnik, ziele kiełkasiane, kołdunowe ziele, to miododajna roślina o silnym, specyficznym zapachu. Majeranek to popularna przyprawa kuchenna używana przy wyrobie wędlin. Ze względu na swój bogaty skład wykazuje szereg właściwości leczniczych. Jest źródłem minerałów: cynku, manganu, taniny oraz flawonoidów. Jest także bogaty w witaminy A i C, sole mineralne i fitoncydy. W jego składzie znajdują się także karwakol,eugenol, fenol, kwas askrobinowy, kwas ursolowy,.
Majeranek stosowany jest w różnego typu zaburzeniach trawienia, działając rozkurczowo, wiatropędnie i przeciwzapalnie. Jest szczególnie przydatny dla osób cierpiących na refluks oraz choroby wątroby. Stymuluje trawienie, może być stosowany na żołądek, wspomagająco na zgagę oraz w problemach jelitowych i wzdęciach. Suszony majeranek zamknięty w woreczku i podgrzany, to w medycynie ludowej skuteczny lek na migrenę oraz kolki u niemowląt. Herbata z majeranku łagodzi przeziębienia i jest skutecznym środkiem na ból gardła, kaszel, pomaga również pozbyć się kataru i stanów zapalnych zatok. Ma właściwości wykrztuśne i rozrzedzające.
Majeranek dobrze komponuje się w daniach ciężkostrawnych, tj. zupy z fasoli, grochu, dań w baraniny albo wieprzowiny. Traci właściwości w trakcie obróbki termicznej, dlatego musi być dodawany na sam koniec gotowania.
Produkt należy przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w torebki papierowe bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: majeranek 100%
Kraj pochodzenia: Egipt
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna -271kcal
- tłuszcz - 7,04g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,04g
- węglowodany - 60,56g
- w tym cukry - 4,09g
- białko - 12,66g
- błonnik - 40,03g