KASZA GRYCZANA NIEPALONA

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 12,00 zł 12.00
ilość kg

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 2.96339
Producent: -
Kod produktu: KASZA GYCZANA NIEP.
Pin It

Opis

KASZA GRYCZANA NIEPALONA - in. biała - to niepalona kasza gryczana (po obłuszczeniu poddana tylko suszeniu). jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, w tym aminokwasów (tryptofanu i lizyny odpowiedzialnych za wchłanianie się wapnia i wpływających na odporność). Zawiera także węglowodany złożone, tj.: skrobia oraz duże ilości błonnika pokarmowego, który działa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Biała kasza gryczana jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin, tj.: magnez, wapń, fosfor, krzem, żelazo, potas, sód, cynk, miedź, a także selen, mangan, jod, bor, kobalt; oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy i pantotenowy, beta-karoten), witaminę E. Cała obfitość tych składników sprawia że spożywanie białej kaszy gryczanej bardzo korzystnie wpływa na stan całego organizmu. Ponadto kasza gryczana posiada niski indeks glikemiczny (IG=45), dzięki czemu mogą ja spożywać chorzy na cukrzycę oraz osoby z nietolerancją glukozy. Dzięki zawartości cynku wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Chorzy na celiaklię oraz nietolerancję glutenu mogą bezpiecznie włączyć produkty z gryki do swojej diety, gdyż są one bezglutenowe i stanowią doskonałą alternatywę dla produktów zbożowych.

Kasza gryczana jest dość kaloryczna, mimo tego jest zalecana osobom odchudzającym się i dbającym o linię, gdyż dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, jej spożycie daje uczucie sytości; a przy tym także błonnik utrudnia przyswajanie cholesterolu oraz jest odpowiedzialny za sprawą pracę jelit.

Jest świetnym dodatkiem do wielu potrwa: mięsnych, wegańskich, zup, sałatek, pierogów, kaszotto, deserów, naleśników, placuszków, gryczanek oraz chleba.

Jak ją gotować? Najlepiej w proporcji 1:2, czyli jedna szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Wodę najpierw zagotować z solą, można dodać łyżeczkę oleju (np. kokosowego); ziarenka kaszy wcześniej wypłukać na sitku i gotować przez 15 minut. Przykryty garnek można jeszcze zostawić pod przykryciem do wyparowania wody. 

* Należy pamiętać, że są przypadki, w których trzeba zachować ostrożność z kaszą gryczaną;  u osób chorych na na niewydolność nerek, wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks czy nadkwasotę  objawy mogą spotęgować się na skutek spożywania kaszy.   

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.

 

Składniki: kasza gryczana 100 %

 

Kraj pochodzenia: Polska

 

Wartość odżywcza w 100 g : 5004kJ/346 kcal

 Tłuszcz 2,71 g

 W tym kwasy nasycone 0,121 g

 Węglowodany 73, g

Białko 11,73 g

sód 11 mg

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl