4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
KASZA GRYCZANA NIEPALONA
Opis
KASZA GRYCZANA NIEPALONA - in. biała - to niepalona kasza gryczana (po obłuszczeniu poddana tylko suszeniu). jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, w tym aminokwasów (tryptofanu i lizyny odpowiedzialnych za wchłanianie się wapnia i wpływających na odporność). Zawiera także węglowodany złożone, tj.: skrobia oraz duże ilości błonnika pokarmowego, który działa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Biała kasza gryczana jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin, tj.: magnez, wapń, fosfor, krzem, żelazo, potas, sód, cynk, miedź, a także selen, mangan, jod, bor, kobalt; oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy i pantotenowy, beta-karoten), witaminę E. Cała obfitość tych składników sprawia że spożywanie białej kaszy gryczanej bardzo korzystnie wpływa na stan całego organizmu. Ponadto kasza gryczana posiada niski indeks glikemiczny (IG=45), dzięki czemu mogą ja spożywać chorzy na cukrzycę oraz osoby z nietolerancją glukozy. Dzięki zawartości cynku wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Chorzy na celiaklię oraz nietolerancję glutenu mogą bezpiecznie włączyć produkty z gryki do swojej diety, gdyż są one bezglutenowe i stanowią doskonałą alternatywę dla produktów zbożowych.
Kasza gryczana jest dość kaloryczna, mimo tego jest zalecana osobom odchudzającym się i dbającym o linię, gdyż dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, jej spożycie daje uczucie sytości; a przy tym także błonnik utrudnia przyswajanie cholesterolu oraz jest odpowiedzialny za sprawą pracę jelit.
Jest świetnym dodatkiem do wielu potrwa: mięsnych, wegańskich, zup, sałatek, pierogów, kaszotto, deserów, naleśników, placuszków, gryczanek oraz chleba.
Jak ją gotować? Najlepiej w proporcji 1:2, czyli jedna szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Wodę najpierw zagotować z solą, można dodać łyżeczkę oleju (np. kokosowego); ziarenka kaszy wcześniej wypłukać na sitku i gotować przez 15 minut. Przykryty garnek można jeszcze zostawić pod przykryciem do wyparowania wody.
* Należy pamiętać, że są przypadki, w których trzeba zachować ostrożność z kaszą gryczaną; u osób chorych na na niewydolność nerek, wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks czy nadkwasotę objawy mogą spotęgować się na skutek spożywania kaszy.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: kasza gryczana niepalona 100 %
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna - 344kcal
- tłuszcz - 3,1g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6g
- węglowodany - 63,0g
- w tym cukry - 2,9g
- błonnik - 5,9g
- białko - 13,0g
- sól - 0,0g