



KASZA BULGUR - PĘCZAK (TURCJA)





Opis
KASZA BULGUR PĘCZAK - wytwarzana jest z pszenicy durum, najwyższej klasy pszenicy, bogatej w wartości mineralne oraz zdrowotne. Kasza bulgur jest bogatym źródłem minerałów i witamin, tj.: potas, magnez, sód, cynk, fosfor, wapń, żelazo, witaminę A, E, z grupy B, kwas foliowy, błonnik oraz antyoksydanty. Kasza bulgur jest znana jako bardzo dobre źródło błonnika, który usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Dodatkowo wpływa na poprawę procesu trawienia, poprawę perestaltyki jelit oraz zapobiega zaparciom.
Bulgur posada niski indeks glikemiczny (IG=46), dlatego nie zagraża osobom z cukrzycą, ponieważ nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, co oznacza, że bez problemu mogą sięgać po nią diabetycy. Nie jest zaś wskazana dla osób z celiaklią i nietolerancją glutenu, ponieważ zawiera dużo glutenu.
Gruboziarnista kasza bulgur świetnie sprawdzi się w wielu daniach; wykorzystywana jest w słynnej bliskowschodniej potrawie zwanej pilaw.
Należy pamiętać, że gruboziarnista kasza bulgur nie jest dla każdego; częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić osobom cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka, a także refluks żołądkowo-przełykowy.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu.
Składniki: pełnoziarnista kasza z pszenicy, całe ziarno obłuszczone 100%
Kraj pochodzenia: Turcja
Wartość odżywcza w 100g ugotowanej kaszy bulgur:
- Wartość energetyczna - 83 kcal,
- Białko - 3,08g,
- Tłuszcz - 0,24g,
- Węglowodany (w tym cukry-o,10) - 18,58g,
- Błonnik - 4,5g