



GORCZYCA ŻÓŁTA - SAREPSKA





Opis
GORCZYCA ŻÓŁTA -SAREPSKA - roślina z rodziny kapustnych, podobna do rzepaku, z wąskimi strączkami wypełnionymi małymi oleistymi kulkami. Ich ostrość jest ulotna. Pozostaje uśpiona, póki ziarno jest zamknięte, ale gdy się je rozgniecie i zmiesza z wodą, w ciągu kilku minut rozwija swoją moc. Następnie stopniowo zaczyna łagodnieć, więc bardzo ważne, w którym momencie doda się utrwalający pikantność kwas. Może to być białe wino, ocet winny lub moszcz z winogron. Musztardnicy dla poprawienia kolorytu korzystają z kurkumy, urozmaicają smak przyprawami, miodem, chrzanem, ziołami, kombinują z owocami. Musztarda ucierana domowym sposobem rzadko uzyskuje gładkość i jedwabistość przemysłowej, ale za to pozwala ominąć dodatek konserwantów. Prócz obowiązkowego dodawania musztardy do gorących kiełbasek, wołowiny z rosołu, pieczonego boczku, używa się jej także do przygotowywania marynat oraz sosów. W nieoczywisty sposób rozbudowuje smak dań, a podczas ataku odchudzania może zastępować masło na kanapce.
Skład: gorczyca sarepska żółta 100%