4,50 zł
18,00 zł
GLUTEN PSZENNY - NIEMCY
Opis
GLUTEN PSZENNY - to białko, które uzyskujemy przez ekstrakcję z pszenicy. Występuje w pszenicy i jej odmianach, a także w życie i jęczmieniu. gluten pszenny wykorzystuje się do stabilizacji mąki, dzięki temu struktura wypieków staje się bardziej zwarta i odporna. Poprawia wodochłonność i wpływa na wydajność wypieków, jednocześnie poprawia się także wytwarzanie i zatrzymywanie gazów w cieście, a dzięki temu pieczywo zyskuje na większej objętości i delikatnym miąższu.
Zaleca się stosować 1 łyżeczkę glutenu pszennego na 1 szklankę mąki - w celu poprawy wytwarzania chleba.
Gluten pszenny to również doskonała baza to stworzenia wegańskiego mięsa, czyli seitana, który swoją strukturą do złudzenia przypomina strukturę mięsa.
Seitan to mięso Buddy, wymyślone przez buddyjskich mnichów. Otrzymuje się go poprzez wypłukanie skrobi z mąki pszennej, w smaku jest neutralne i doskonale przechodzi zapachami i smakami składników marynat, wywarów lub gotowanego dania. Seitan warto wykorzystywać jako zamiennik mięsa mielonego w formie kotletów, burgerów i steków, a także jako "mięso" mielone do wegańskiego spagetti, lasagne, czy do faszerowania cukini lub papryki. Idealnie sprawdza się w formie pieczonej- jako pieczeń. Seitan komponuje się z kaszą, makaronami, ryżem i z ziemniakami. Produkuje się z niego kiełbaski, burgery, czy mielone mięso wegańskie. Nadaje się zarówno do smażenia, gotowania, pieczenia, jak i to grilowania.
Jak przygotować seitan w domu?
Potrzebujemy 1 kg glutenu pszennego oraz 500ml wody. Gluten należy połączyć w misce z wodą i ugniatać do połączenia składników. Następnie odstawić na 20 minut do spęcznienia glutenu. Po czasie ciasto ugniatać w zimnej wodzie, aby pozbyć się skrobi. Wodę trzeba zmienia kilka razy, do czasu aż masa stanie się żółta, a woda zupełnie czysta. Seitan będzie elastyczny, wręcz gumiasty. Formujemy z niego wałek i poddajemy procesowi gotowania. Wałek warto owinąć gazą i gotować w całości w przygotowanym wywarze. Ważne jest w jaki sposób przyprawimy seitan. Na szczególną uwagę zasługuje sos sojowy i czosnek. Warto też używać do marynat papryki chilli, soku z cytryny, soli, pieprzu, a także oliwy z oliwek. Seitan warto marynować przez kilka godzin, aż dogłębnie wchłonie marynatę. Gluten pszenny można gotować pod przykryciem w wywarze z warzyw z dodatkiem przypraw. Tak przygotowany seitan wykorzystuje się do różnego rodzaju dań wegetariańskich, wegańskich, a nawet do pieczenia i smażenia.
Składniki: białko pszenne 100%
Kraj pochodzenia: Niemcy
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 409 kcal
- tłuszcz - 6,4g
- w tym kwast tłuszczowe nasycone - 1,2g
- węglowodany - 7,9g
- w tym cukry - 1,3g
- błonnik - 0,7g
- białko - 79,5g
- sól - 0,04g