

4,50 zł

18,00 zł

20,00 zł

GAŁKA MUSZKATOŁOWA ORZECH - INDONEZJA





Opis
GAŁKA MUSZKATOŁOWA - ORZECH - to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego. Jej charakterystyczny smak i aromat powodują, że stanowi świetny dodatek do potraw mięsnych (drobiu i dziczyzny), a także ciast i pierników.
Nasiona muszkatołowca stanowią bogate źródło witamin i minerałów tj.: witamina A, C, E, magnez, mangan, cynk, żelazo, fosfor, miedź, a także olejki eteryczne.
Znane jest wykorzystywanie gałki muszkatołowej w medycynie, jako środek na niestrawność, wzdęcia czy biegunkę. Wynika to z faktu, iż gałka działa stymulująco na trawienie, a także wykazuje działanie przeciwbiegunkowe, wiatropędne, oraz poprawiające apetyt.
Ale z gałką muszkatołową należy obchodzić się z ostrożnością, gdyż znana jest z także ze swojego działania psychoaktywnego. Stąd też należy spożywać ją wyłącznie w dawkach przyprawowych, które uważane są za bezpieczne. Spożywanie zbyt dużej jej ilości może doprowadzić do działań niepożądanych, wynikających z zawartości mirystycyny - składnika olejku eterycznego, który w dużych dawkach wykazuje działanie toksyczne.
Najlepiej przechowywać ją w formie nieutartej, w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu z uwagi na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: gałka muszkatołowa orzech 100%
Kraj pochodzenia: Indonezja
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna - 37kcal
- tłuszcz - 2,54g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,816g
- węglowodany - 3,45g
- w tym cukry - 0,21g
- białko - 0,41g