FASOLA CZARNA KIDNEY

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 4 dni
Cena: 14,00 zł 14.00
ilość kg

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: FASOLA KIDNEY CZARNA
Pin It

Opis

FASOLA CZARNA KIDNEY - to roślina strączkowa, która posiada szerokie zastosowanie kulinarne; może być składnikiem potraw kuchni meksykańskiej (chili con carne, burritos), a także zup, gulaszy, past, składnikiem wielu dań "jednogarnkowych". Charakteryzuje ją nieco bardziej ostry i pikantniejszy smak, niż tradycyjna fasola. Jest podstawowym składnikiem codziennej diety w Ameryce Środkowej i Południowej. 

W czarnej fasoli to właśnie kolor odpowiada za jej prozdrowotne właściwości. Zawiera tłuszcze, białko roślinne, węglowodany, błonnik, cukry, sole mineralne; cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, molibden, selen, sód, potas, wapń oraz żelazo. Jest również źródłem witaminy A, z grupy B (B1, B2,B3,B4,B5,B6,B9), witaminy K i E. Jej głęboka czarna barwa wynika z dużej zawartości antyoksydantów, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, a także mocne i elastyczne naczynia krwionośne; zapewniają one także skuteczną walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się i powstawanie zmian nowotworowych, mają pozytywny wpływ na wzrok. W czarnej fasoli jest 40 razy więcej antyoksydantów niż w białej odmianie. 

Spożywanie czarnej fasoli może być skuteczną profilaktyką przeciwko spadkowi formy psychicznej (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym), ponieważ wpływa ona korzystnie na nasz układ nerwowy. Dostarcza niezbędnych dla funkcjonowania aminokwasów i molibdenu (który umożliwia m.in. produkcję enzymów niezbędnych do przyswajania cukrów, tłuszczów - jednym słowem zaopatruje organizm w energię).

Cierpiącym na cukrzycę polecany jest jedno z najstarszych lekarstw - napar z fasoli czarnej, który obniża poziom cukru we krwi (jedną łyżkę stołową suszu należy zalać wrzątkiem, a następnie gotować przez ok. 5 minut). Napar z fasoli czarnej pomaga również oczyścić organizm z toksyn oraz działa moczopędnie, a co za tym idzie reguluje pracę nerek i pęcherza moczowego. 

Fasola czarna nie rozpada się w gotowaniu. Przed gotowaniem należy ją wypłukać a następnie moczyć przez ok. 12h. Następnie wodę wylać i gotować w świeżej wodzie. Trzeba pamiętać, że nadmiar fasoli może powodować uciążliwe i niekomfortowe wzdęcia i gazy.

Należy przechowywać ją w szczelnym , suchym pojemniku.

 

Skład: fasola czarna Kidney 100%

 

Kraj pochodzenia: Meksyk

 

Wartość odżywcza w 100g ugotowanego produktu:

- wartość energetyczna - 312 kcal

- tłuszcze - 1,4g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2g

- węglowodany - 46g

- w tym cukry - 5 g

- białko - 21g

- sól - 0,03g

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl