4,50 zł
18,00 zł
FASOLA CZARNA KIDNEY
Opis
FASOLA CZARNA KIDNEY - to roślina strączkowa, która posiada szerokie zastosowanie kulinarne; może być składnikiem potraw kuchni meksykańskiej (chili con carne, burritos), a także zup, gulaszy, past, składnikiem wielu dań "jednogarnkowych". Charakteryzuje ją nieco bardziej ostry i pikantniejszy smak, niż tradycyjna fasola. Jest podstawowym składnikiem codziennej diety w Ameryce Środkowej i Południowej.
W czarnej fasoli to właśnie kolor odpowiada za jej prozdrowotne właściwości. Zawiera tłuszcze, białko roślinne, węglowodany, błonnik, cukry, sole mineralne; cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, molibden, selen, sód, potas, wapń oraz żelazo. Jest również źródłem witaminy A, z grupy B (B1, B2,B3,B4,B5,B6,B9), witaminy K i E. Jej głęboka czarna barwa wynika z dużej zawartości antyoksydantów, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, a także mocne i elastyczne naczynia krwionośne; zapewniają one także skuteczną walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się i powstawanie zmian nowotworowych, mają pozytywny wpływ na wzrok. W czarnej fasoli jest 40 razy więcej antyoksydantów niż w białej odmianie.
Spożywanie czarnej fasoli może być skuteczną profilaktyką przeciwko spadkowi formy psychicznej (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym), ponieważ wpływa ona korzystnie na nasz układ nerwowy. Dostarcza niezbędnych dla funkcjonowania aminokwasów i molibdenu (który umożliwia m.in. produkcję enzymów niezbędnych do przyswajania cukrów, tłuszczów - jednym słowem zaopatruje organizm w energię).
Cierpiącym na cukrzycę polecany jest jedno z najstarszych lekarstw - napar z fasoli czarnej, który obniża poziom cukru we krwi (jedną łyżkę stołową suszu należy zalać wrzątkiem, a następnie gotować przez ok. 5 minut). Napar z fasoli czarnej pomaga również oczyścić organizm z toksyn oraz działa moczopędnie, a co za tym idzie reguluje pracę nerek i pęcherza moczowego.
Fasola czarna nie rozpada się w gotowaniu. Przed gotowaniem należy ją wypłukać a następnie moczyć przez ok. 12h. Następnie wodę wylać i gotować w świeżej wodzie. Trzeba pamiętać, że nadmiar fasoli może powodować uciążliwe i niekomfortowe wzdęcia i gazy.
Należy przechowywać ją w szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w torebki papierowe bezpośrednio przed wysyłką
Składniki: fasola czarna Kidney 100%
Kraj pochodzenia: Argentyna
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna - 312 kcal
- tłuszcze - 1,4g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2g
- węglowodany - 46g
- w tym cukry - 5 g
- białko - 21g
- błonnik - 7,4g
- sól - 0,03g