FASOLA ADZUKI - ARGENTYNA

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 16,00 zł

Cena regularna:

16.00
ilość kg

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 2.665
Producent: -
Kod produktu: FASOLA ADZUKI
Pin It

Opis

FASOLA ADZUKI - to rodzaj fasoli zawierający wiele cennych minerałów i witamin. W smaku przypomina czerwoną fasolę, ale ma mocno orzechowy aromat i lekko słodki smak. Jest znacznie mniej kaloryczna niż tradycyjna czerwona fasola, a nawet cieciorka. Co ciekawe jest ona bardzo popularnym dodatkiem do deserów, używanym w azjatyckich kuchniach.

Fasola adzuki dostarcza witamin z grupy B, głownie dużej ilości kwasu foliowego. Jest także bogatym źródłem wielu cennych minerałów, tj.: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen i cynk.

Dania przygotowane z fasoli adzuki obfitują w łatwo przyswajalne białko, węglowodany oraz dużą ilość błonnika; posiłki są sycące, pełnowartościowe i nie tuczą.

Po fasolę adzuki powinny w szczególności sięgać osoby chcące poprawić funkcjonowanie dróg moczowych; związki zawarte w niej pomagają usuwać toksyny z organizmu. Osoby borykające się  z wysokim cholesterolem, gdyż potrafi ona skutecznie obniżyć jego stężenie. Dzięki zawartość błonnika znacznie przyśpiesza metabolizm i aktywnie wspiera odchudzanie. Powinny ją do swojej diety także włączyć kobiety w okresie menopauzy; świetnie łagodzi uporczywe objawy tego okresu, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego i pozbawiona właściwości zdymające. 

Fasolę adzuki gotuje się podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe. Najpierw należy ją zalać wodą na ok. 12 h, następnie wodę wylać i gotować ją do miękkości. Po ugotowaniu jest doskonałą bazą do wszelkiego rodzaju pas, pasztetów wegańskich oraz gulaszy.

Kiełki fasoli można wyhodować we własnej uprawie, a kiełkowanie trwa zwykle około tygodnia.

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.

Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.

 

Składniki: fasola adzuki 100%

 

Kraj pochodzenia: Argentyna

 

Wartość odżywcza w 100g:

- wartość energetyczna - 329 kcal

- tłuszcz - 0,5 g

- w tym kwasy nasycone - 0,2 g

- węglowodany - 63 g

- w tym cukry - 0g

- białko - 20 g

- sód - 5 mg

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl