4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
FASOLA ADZUKI - ARGENTYNA
Opis
FASOLA ADZUKI - to rodzaj fasoli zawierający wiele cennych minerałów i witamin. W smaku przypomina czerwoną fasolę, ale ma mocno orzechowy aromat i lekko słodki smak. Jest znacznie mniej kaloryczna niż tradycyjna czerwona fasola, a nawet cieciorka. Co ciekawe jest ona bardzo popularnym dodatkiem do deserów, używanym w azjatyckich kuchniach.
Fasola adzuki dostarcza witamin z grupy B, głownie dużej ilości kwasu foliowego. Jest także bogatym źródłem wielu cennych minerałów, tj.: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen i cynk.
Dania przygotowane z fasoli adzuki obfitują w łatwo przyswajalne białko, węglowodany oraz dużą ilość błonnika; posiłki są sycące, pełnowartościowe i nie tuczą.
Po fasolę adzuki powinny w szczególności sięgać osoby chcące poprawić funkcjonowanie dróg moczowych; związki zawarte w niej pomagają usuwać toksyny z organizmu. Osoby borykające się z wysokim cholesterolem, gdyż potrafi ona skutecznie obniżyć jego stężenie. Dzięki zawartość błonnika znacznie przyśpiesza metabolizm i aktywnie wspiera odchudzanie. Powinny ją do swojej diety także włączyć kobiety w okresie menopauzy; świetnie łagodzi uporczywe objawy tego okresu, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego i pozbawiona właściwości zdymające.
Fasolę adzuki gotuje się podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe. Najpierw należy ją zalać wodą na ok. 12 h, następnie wodę wylać i gotować ją do miękkości. Po ugotowaniu jest doskonałą bazą do wszelkiego rodzaju pas, pasztetów wegańskich oraz gulaszy.
Kiełki fasoli można wyhodować we własnej uprawie, a kiełkowanie trwa zwykle około tygodnia.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: fasola adzuki 100%
Kraj pochodzenia: Argentyna
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna - 329 kcal
- tłuszcz - 0,5 g
- w tym kwasy nasycone - 0,2 g
- węglowodany - 63 g
- w tym cukry - 0g
- białko - 20 g
- sód - 5 mg