4,50 zł
18,00 zł
CYNAMON LASKA - INDONEZJA
Opis
CYNAMON LASKA - pozyskiwany jest z kory cynamonowca. Jest cennym źródłem składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Wykorzystuje się go w leczeniu dolegliwości trawiennych, obejmujących wzdęcia, biegunki, skurcze żołądka. Pobudza on proces wydzielania soków trawiennych, a dodatkowo zwiększa przyswajalność składników odżywczych spożywanych wraz z pokarmem. Uznawany także jako cenny antyseptyk. Pomaga w zwalczaniu bakterii i grzybów.
Tak w starożytności, jak i dziś uznawany za cenne wsparcie w leczeniu przeziębienia i grypy; wykorzystywany również w zwalczaniu infekcji skórnych ( np.kurzajek). Cynamon wpływa także na obniżenie poziomu ciśnienia krwi oraz normalizację cholesterolu całkowitego.
Laski cynamonu można zetrzeć na tarce albo użyć do tego moździerza. Najlepiej mielić cynamon w laskach tuż przez jego wykorzystaniem. To pozwoli zachować smak i aromat tej przyprawy na dłużej. Mielony cynamon jest źródłem witaminy K, żelaza, wapnia i magnezu. Posiada właściwości rozgrzewające; przyprawa ta zaliczana jest także do termogeników, przyspieszających przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej.
Cynamon stosuje się do przyprawiania mięs i ryb; jako dodatek do owsianek, koktaili, dań na słodko, jest szeroko wykorzystywany w cukiernictwie i dodawany do różnego rodzaju ciast drożdżowych, bułeczek, jak również do kawy, herbaty, likierów, nalewek, grzanego wina.
Cynamon jest alergenem pokarmowym.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu z uwagi na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: cynamon laska 100%
Kraj pochodzenia: Indonezja
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna - 247 kcal
- tłuszcz - 1,2g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3g
- węglowodany - 81g
- w tym cukry - 2,2g
- błonnik - 53g
- białko- 4g
- sód - 10mg