CIECIORKA - WŁOCHY

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 11,00 zł 11.00
ilość kg

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: CIECIORKA - WŁOCHY
Pin It

Opis


CIECIORKA - ciecierzyca, groch włoski - jest skarbnicą białka o wysokiej wartości odżywczej, składników mineralnych tj.: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz witamin z grupy B, witaminy C, A i K. Cieciorka ma delikatny i orzechowy smak, dlatego świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół lub przypraw. W kuchni arabskiej przyrządza się z niej słynny hummus i falafela. Tam też uważana za afrodyzjak, ponieważ działa silnie pobudzająco.

Można dodawać ją do zup, potraw jednogarnkowych (z warzywami, z kaszą jaglaną), sosów i sałatek zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jak gotować cieciorkę? Część osób obawia się sięgać po cieciorkę, tak jak po inne rośliny strączkowe, w obawie przed wzdęciami i innymi nieprzyjemnymi objawami ze strony przewodu pokarmowego. Warto wiedzieć, że są sposoby na zmniejszenie ciężkostrawności nasion roślin strączkowym, są nimi: odpowiednio długie moczenie nasion; wymiana wody po moczeniu (nie należy gotować cieciorki w wodzie, w której była moczona), gotowanie przez pierwsze 20 minut bez przykrycia na dużym ogniu; dodawanie do gotowania liści laurowych lub kminku; solenie dopiero na koniec gotowania.

 

Składniki: cieciorka 100%

 

Kraj pochodzenia: Włochy

 

Wartość odżywcza w 100g ugotowanego (bez soli) produktu:

- wartość odżywcza - 164 kcal

- białko - 8,86g

- tłuszcz - 2,59g

- w tym cukry proste - 4,80g

- błonnik - 7,6g

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl