

4,50 zł

18,00 zł

20,00 zł

CIECIORKA - WŁOCHY





Opis
CIECIORKA - ciecierzyca, groch włoski - jest skarbnicą białka o wysokiej wartości odżywczej, składników mineralnych tj.: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz witamin z grupy B, witaminy C, A i K. Cieciorka ma delikatny i orzechowy smak, dlatego świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół lub przypraw. W kuchni arabskiej przyrządza się z niej słynny hummus i falafela. Tam też uważana za afrodyzjak, ponieważ działa silnie pobudzająco.
Można dodawać ją do zup, potraw jednogarnkowych (z warzywami, z kaszą jaglaną), sosów i sałatek zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jak gotować cieciorkę? Część osób obawia się sięgać po cieciorkę, tak jak po inne rośliny strączkowe, w obawie przed wzdęciami i innymi nieprzyjemnymi objawami ze strony przewodu pokarmowego. Warto wiedzieć, że są sposoby na zmniejszenie ciężkostrawności nasion roślin strączkowym, są nimi: odpowiednio długie moczenie nasion; wymiana wody po moczeniu (nie należy gotować cieciorki w wodzie, w której była moczona), gotowanie przez pierwsze 20 minut bez przykrycia na dużym ogniu; dodawanie do gotowania liści laurowych lub kminku; solenie dopiero na koniec gotowania.
Produkt należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt jest przez nas pakowany bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: cieciorka 100%
Kraj pochodzenia: Włochy
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość odżywcza - 364 kcal
- tłuszcz - 6g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6g
- węglowodany - 61g
- w tym cukry - 11g
- błonnik - 17g
- białko - 19g
- sód - 24mg