BÓB CAŁY SUSZONY DI PUGLIA - WŁOCHY

IMG_8737.jpg
  • nowość
Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 4 dni
Cena: 16,00 zł 16.00
ilość kg

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: BÓB WŁOSKI CAŁY
Pin It

Opis

BÓB CAŁY SZUSZONY (FAVA LARGA) DI PUGLIA - zwany także fasolą fava, to włoski bób cały (z łupiną), uprawiany tylko regionie Puglia (Apulia). Bób jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi.

Pomimo tego, że w powszechnej opinii kuchnia włoska nie kojarzy nam się ze strączkami, to jednak jest odwrotnie. Bób jest rośliną powszechnie tam wykorzystywaną.

Suszony bób jest zdrowy, sycący, a do tego bardzo wdzięczy w gotowaniu. Posiada wiele właściwości odżywczych; oprócz białka roślinnego jest również źródłem kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, a także witaminy K, C, A, D oraz minerałów tj.: miedź, magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk.

Może być włączony do diety nie tylko wegetarian czy wegan, ale również osób chcących schudnąć, tych którzy chcą prowadzić profilaktykę w chorobie wieńcowej, lub też tych, którzy cenią sobie prawidłowo zbilansowaną dietę.  Bób pomaga w leczeniu anemii, redukuje poziom cholesterolu, daje długotrwałe uczucie sytości, reguluje ciśnienie krwi, poprawia sprawność ruchową w chorobie Parkinsona.

Bób suszony należy przed ugotowaniem zalać wodą i pozostawić na 8 godzin (np. całą noc); gdy napęcznieje odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować aż do uzyskania miękkości.

Idealną propozycją na podanie suszonego bobu jest gęsta i kremowa zupa o intrygującym orzechowym smaku, z dodatkiem oliwy, rodem z Sycylii. To zupa Maccu. Otóż namoczony wcześniej bób należy obrać ze skórki, zalać ponownie wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać i powstanie z niego krem. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć 1 cebule i kilka ząbków czosnku; następnie dodać koper włoski i dusić razem kilka minut, by następnie wymieszać razem z rozgotowanym bobem.Wszystko razem zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki i kroplami oliwy.

Suszony bób jest również szeroko wykorzystywany w kuchni Bliskiego Wschodu i krajów arabskich; gdzie jest produktem bazowym w przygotowaniu falafela, kojarzonym niczym ciecierzyca z humusem.

Jeszcze jednym ciekawym wariantem wykorzystania suszonego bobu jest bób po sudańsku! Do ugotowanego bobu dodajemy przyprawy (pieprz, sól), następnie delikatnie zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Przekładamy bób do misy, dodajemy pokrojone pomidory i mieszamy. Wierzch posypujemy białym serem (lub Fetą), sporą ilością oliwy lub ulubionego oleju i dekorujemy rukolą. Można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi w ćwiartki. Oprószony grubą solą i pieprzem, genialnie smakuje z chlebem pita.

Wypróbuj go sam!

Należy przechowywać go w szczelnym opakowaniu. 

 

 

Włoski bób cały suszony uprawiany w rejonie Puglia (Apulia)

 

Składniki: bób cały surowy nieobłuszony 100%

 

Kraj pochodzenia: Włochy (Apulia)

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

- wartość energetyczna - 76 kcal

- białko - 26,1g

- tłuszcz - 0,4g

- węglowodany - 33,3g

- w tym cukry - 5,7g

- błonnik - 1,53g

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl