4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
BABKA PŁESZNIK NASIONA
Opis
BABKA PŁESZNIK NASIONA - in. pchlica, pchle nasienie, lub babka śródziemnomorska, to małe, błyszczące, ciemnobrązowe nasiona, których głównym składnikiem jest śluz zawarty w ich łupinie, który zawiera m.in. białko, olej tłusty i sterole. Jej właściwości podobne są do siemienia lnianego.
Nasiona babki płesznik która uważana jest za surowiec leczniczy, uważane są za najlepszy środek w przypadku zaparć oraz wzdęć, hemoroidów, wysokiego poziomu cholesterolu, toksyn zalegających w organizmie, łuszczycy, trądziku różowatego, czy też odczuwanego zmęczenia. Te nasiona wykorzystywano w medycynie ludowej m.in. na kaszel (jako środek wykrztuśny, przeciwkaszlowy w zapelniu ostrzeli), czerwonkę i bóle w chorobach reumatycznych i artretyzmie.
Babka płesznik pobudza perestaltykę jelit, ponieważ nasiona po kontakcie w wodą uwalniają śluz, który tworzy żel ułatwiający przesuwanie złogów w jelitach, oraz wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii probiotycznych. Babka zwiększa również lepkość treści jelitowej, dlatego jest pomocna także w biegunkach. Podobnie działa przy problemach z hemoroidami; nie tylko reguluje pracę jelit, ale również łagodzi ból, świąd oraz zmniejsza krwawienie.
Nasiona babki zawierają duże ilości błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi. Jej spożycie ogranicza wchłanianie tłuszczu, zmniejsza uczucie głodu oraz przyśpiesza przemianę materii. Nasiona babki przyczyniają się do znacznego obniżenia poziomu "złego" cholesterolu (LDL) i zwiększeniu poziomu "dobrego" cholesterolu (HDL) we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Babkę płesznik mogą stosować osoby cierpiące na chorobę wrzodową, zespół jelita drażliwego, gdyż działa osłonowo i przeciwzapalnie. Roślina ta jest również bezpieczna dla kobiet w ciąży, pomaga bowiem przy częstych zaparciach w tym okresie.
Nie należy stosować jej w stanach skurczowych lub niedrożności jelit, bólach brzucha o nieznanej przyczynie. Nie można jej również przyjmować przed planowaną kolonoskopią. Nie należy jej stosować jednocześnie z lekami, gdyż nasiona babki mogą opóźnić jej wchłanianie.
Jak ją przygotować? 2-3 łyżeczki babki należy zalać szklanką wody, odczekać kilka minut, w tym czasie nasiona uwolnią śluz; po czym przygotowany napój wypić. Podczas spożywania babki należy pić duże ilości wody (2l dziennie). Babkę można przyjmować dwa razy dziennie, rano i wieczorem.
Nasiona babki są neutralne w smaku, można wykorzystywać je również do potraw, np.: surówek, sałatek, jogurtów, zup, past, czy deserów.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: nasiona babki płesznik 100%
Kraj pochodzenia: Indie
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna - 275 kcal
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,04g
- węglowodany -13g
- cukry<0,6g
- błonnik - 51g
- białko - 14g
- sól <0,01g