

18,00 zł

20,00 zł

SOCZEWICA ZIELONA BIO





Opis
SOCZEWICA ZIELONA EKOLOGICZNA - to roślina strączkowa, o dużych walorach prozdrowotnych, ze względu na ilość składników odżywczych. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, zawiera także liczne minerały, tj.: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, cynk i żelazo; oraz witaminy: z grupy B (duża ilość kwasu foliowego), K, A i C. Soczewica była i jest uznanym zamiennikiem dla tradycyjnego mięsa; szczególnie lubiana przez wegan i wegetarian.
Zielona odmiana soczewicy nadaje się do gotowania na sypko, ze względu na trudność jej rozgotowania. Wymaga wcześniejszego, dłuższego namaczania. Charakteryzuje ją oryginalny smak, bardziej pikantny, niż soczewica czerwona. Zielona soczewica to nie tylko ciekawe urozmaicenie codziennej diety, lecz także produkt który daje wiele możliwości jego wykorzystania. Można ją jeść zamiast kaszy czy ziemniaków; można przyrządzić z niej sycącą zupę; zrobić z niej wegański pasztet, pastę czy jakąkolwiek inną potrawę z dowolnymi dodatkami.
Na zbyt dużą ilość soczewicy muszą uważać rekonwalescenci i osoby po operacjach, cierpiący na bolesne dolegliwości w podbrzuszu, wzdęcia oraz biegunki. Warto dodawać ją do swojej diety stopniowo.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: soczewica zielona 100 %
Soczewica zielona pochodzi z kontrolowanych upraw ekologicznych
PL-EKO-03
Rolnictwo spoza UE
Kraj pochodzenia: Kazachstan
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna - 106 kcal
- tłuszcz - 1,9 g
- w tym kwasy nasycone - 0,3 g
- węglowodany - 45,7g
- w tym cukry - 3g
- białko - 24,4g
- błonnik - 8,3g
- sód - 0,5mg