



SŁONECZNIK ŁUSKANY - NATURALNY ( BUŁGARIA)





Opis
SŁONECZNIK ŁUSKANY - NATURALNY - jest bardzo popularna i lubiana przekąską. Może być spożywany zarówno samodzielnie, jak i stanowić dodatek do innych potraw. Nasiona słonecznika są cennym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, które wpływają dobroczynnie na funkcjonowanie układu nerwowego. To również bogate źródło magnezu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, wapnia i selenu. Łuskany słonecznik to także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, które pełnią istotną rolę w ochronie naszego organizmu przed chorobami serca i układu krwionośnego oraz uczestniczą w procesach budulcowych wszystkich komórek ciała; kwasy nienasycone wpływają również na naszą odporność i kondycję zdrowotną.
Słonecznik łuskany powinien znaleźć się w diecie osób uczących się, wykonujących pracę umysłową, pijących duże ilości kawy, cierpiących na bóle głowy i mięśni, narażonych na stres, chcących zadbać o swoje serce, mózg i kości.
Pomimo tego, że jest dość kaloryczny może być stosowany przez osoby dbające o sylwetkę; swój ładunek energetyczny zawdzięczają zdrowym tłuszczom o niskim indeksie glikemicznym, które nie przyczyniają się rozrostu tkani tłuszczowej. Można spożywać go zarówno samodzielnie, lub jako składnik różnych potraw tj.: sałatki, zupy, musli, granola, składniki pieczywa, past.
Skład: ziarno słonecznika łuskane 100 %
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Ziarno słonecznika do produkcji słonecznika łuskanego pochodzi z kontrolowanych upraw rolnych
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 584 kcal
- białko - 20,78g
- tłuszcz - 51,46g